Van Aert uit kritiek op parkoersbouwer én Philipsen na sprint Bayonne: 'Van Sagan had hij een beuk gekregen'

Wout van Aert komt terug op de sprint van gisteren in Bayonne en is kritisch. Hij stelt dat Philipsen geluk heeft gehad en het parkoers nooit goedgekeurd had mogen worden.

Tour de France 2023 - stage 03

De parkoersbouwer zelf wast zijn handen in onschuld, maar de S-bocht in de sprint van de derde touretappe in de straten van Bayonne zorgde voor aardig wat ophef. Voor aanvang van rit vier kwam 'het slachtoffer' van het gedoe, Wout van Aert, er nog eens op terug.

Tegen de camera's van Sporza gaf hij eerst de parkoersbouwer en de ASO onderuit de zak. "Ik vind het raar dat de finish van gisteren goedgekeurd is. Vooral die finish zelf is discutabel en ik denk dat er daarom geen beslissing van de jury is gekomen." Overigens kwam er natuurlijk wél een beslissing van de jury, en die luidde dat de sprint reglementair was.

Daardoor stond Jasper Philipsen met de medaille op het podium. Van Aert deelde nog wel even een kleine sneer uit aan zijn landgenoot, die volgens hem van geluk mocht spreken dat juist hij daar reed en niet een sprinter die meer risico's neemt. "Jasper mag blij zijn dat er niet iemand als Peter Sagan daar zat, want dan had hij een beuk gehad."

De sprinters krijgen vandaag op het autocircuit van Nogaro een nieuwe kans. Er is nu wel een laatste rechte lijn van zo'n 800 meter, maar het stuk daarvoor is zeer bochtig. Op een autocircuit zijn het natuurlijk wel heel brede bochten, die je met hoge snelheid doorkunt.

Ook op de grapjes/steekjes onder water van Tadej Pogacar had Wout van Aert nog wel wat te zeggen. De Sloveen deed na hoe Van Aert zondag met zijn bidon gooide en in een onderonsje met Philipsen zei hij dat Van Aert gewoon de benen niet meer had. "Ik zal antwoorden met de pedalen", waren zijn woorden.

Tour de France
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2023