Jumbo-Visma zet etappe op zijn kop, maar Pogacar zorgt voor bittere teleurstelling, Vingegaard verliest 28 seconden

Tadej Pogacar heeft de zesde rit gewonnen. Jumbo-Visma reed iedereen in de vernieling, maar de Sloveen sloeg hard terug.

Tour de France 2023 - stage 05

De etappe over de Aspin en Tourmalet begon met een aanval van Wout van Aert. Hij kreeg onder meer Mathieu van der Poel, Julian Alaphilippe en Neilson Powless met zich mee. In de groep met favorieten nam het BORA-hansgrohe van leider Jai Hindley het werk in handen, maar op de Tourmalet nam Jumbo-Visma over.

Eerst met Laporte, dan Van Hooydonck, dan Van Baarle en vervolgens Kelderman. Het plan was duidelijk: Van Aert moest Vingegaard opwachten in de afdaling van de Tourmalet. Toen Kelderman overnam zaten enkel Kuss, Vingegaard, Pogacar en Hindley nog in zijn wiel. Althans, voor even want leider Hindley kon het tempo van de Nederlander ook niet aan.

Aanval Jumbo-Visma

Vervolgens was het aan Kuss en op twee kilometer van de meet viel Vingegaard aan. Eén verschil met gisteren: Pogacar kon deze aanval wél beantwoorden. Daarmee kwam het plan niet helemaal uit, maar toch zette Van Aert zich op kop van de kopgroep, waar naast de Belg, Pogacar en Vingegaard ook Powless, Shaw, Kwiatkowski, Guerreiro en Halland Johannessen deel van uitmaakten.

Er wachtte nog wel de Cauterets-Cambasque, waarvan de beginfase niet lastig is. Alleen op zo'n vijf kilometer onder de top lagen twee zeer lastige kilometers te wachten. Van Aert nam ook bergop gedecideerd de kop en toonde zodoende wederom zijn enorme waarde voor Vingegaard. Van achter hoefden de koplopers niet meer te vrezen, want die lagen al meer dan twee minuten achter.

Het wachten was op het steile stuk van de slotklim. Op 4,6 kilometer van de meet zat het werk van Van Aert erop en viel Vingegaard aan. Pogacar kon mee, terwijl ook Kwiatkowski over een zeer goede dag bleek te beschikken. Toch ging het even later ook te snel voor de Pool.

Zo waren ze nog over met twee. Vingegaard zat onrustig achterom te kijken. Even later bleek waarom: de Deen had niet meer zulke goede benen. Dat zag ook Pogacar, die met een flinke aanval Vingegaard achter liet en zodoende Jumbo-Visma van een flinke deceptie voorzag. De kopman van de Nederlandse ploeg verloor 28 seconden op Pogacar.

Nieuws
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2023