Bondscoach Vanthourenhout over Belgische selectie voor Spelen: 'Had Philipsen graag een 'Vlaamse' finale zien rijden'

Het klassieke voorjaar zit erop. Bondscoach Sven Vanthourenhout maakt de balans op. 

Philipsen

Het klassieke voorjaar is immers een goede indicatie richting de Olympische Spelen en het WK. Tegen Het Laatste Nieuws vertelt hij over zijn bevindingen van het voorjaar. Het parkoers in Parijs lijkt volgens Vanthourenhout qua intensiteit op dat van het WK in Glasgow.

"De finale van de olympische wegrit leunt dicht aan bij koersen à la Dwars door Vlaanderen, E3 Saxo Classic en Ronde van Vlaanderen, waar je in het slot meerdere (kassei)klimmetjes over moet."

Remco Evenepoel en Wout van Aert zijn zeker van hun plekje. Blijven er nog twee over. Jasper Philipsen staat op de lijst van zeven, maar Vanthourenhout had graag gezien dat Philipsen de E3 of Ronde had gereden. "Ik had Jasper graag eens zo’n ‘Vlaamse’ finale zien rijden, om te kunnen vaststellen hoe ver hij daarin kan komen. Ik kan amper vier renners selecteren en moet zeker zijn van die vier. Louter ‘iemand eens laten proeven van’ is geen optie."

Gianni Vermeersch

Vanthourenhout wil ook iemand mee op wie je altijd kunt bouwen. "Dan spreek ik niet resoluut over een winnaar, maar over een renner die vanaf kilometer nul klaarstaat om gelijk welke situatie te kunnen inschatten, opvangen of rechttrekken. Er staan er een paar van dat type op mijn lijstje en Tiesj Benoot is een van hen. Met hem kan je naar de oorlog."

Jasper Stuyven, Tim Wellens en Arnaud De Lie zijn ook kandidaat. Gianni Vermeersch staat niet op de lijst. "Ik weet wie Gianni is en wat hij kan. Niet de coureur met de grootste motor, maar chapeau voor wat hij doet. Hij staat er altijd op momenten dat het moet. Maar... de Spelen worden moeilijk. Hij staat niet bij de zeven gegadigden."

Dan speelt het ook mee dat Vermeersch ploegmaat is van Mathieu van der Poel. "Ergens kan je daar niet rond. Ik twijfel niet aan het feit dat ze te vertrouwen zouden zijn, daar durf ik beide handen voor in het vuur steken. Maar het ligt soms moeilijk om die coureurs in zo’n rol te duwen. Eigenlijk wil ik hen die dubbelzinnige situatie niet aandoen en hen tegen zichzelf beschermen. Wat niet wil zeggen dat ze nooit in aanmerking komen voor selectie."

Nieuws
  • Cor Vos