Michael Woods zegeviert op Puy de Dôme na herrijzenis op steilste stukken, Vingegaard verliest handvol seconden

Michael Woods heeft na een geweldige achtervolging op de Puy-de-Dôme voor het eerst een etappe in de Tour de France gewonnen.

Tour de France 2023 - stage 09

Al heel vroeg in de etappe ontstond een kopgroep van veertien renners. De belangrijkste namen: Michael Woods, Matteo Jorgenson, Neilson Powless, Matej Mohoric, Victor Campenaerts, Alexey Lutsenko, Pierre Latour, Clément Berthet en Mathieu Burgaudeau. Een aantal ploegen had de slag gemist, en onder meer Lidl-Trek en Soudal Quick-Step gingen nog vol in de achtervolging.

Het zou ze echter niet lukken om nog terug te keren. De rust in het peloton keerde vervolgens terug, waarna Jumbo-Visma de kop van het peloton nam en de vluchters vervolgens alle ruimte gaven. Zodoende kregen we op de Puy-de-Dôme een strijd op twee fronten. Op zo'n zestig kilometer van de meet begonnen ze in de vlucht van de dag te demarreren en uiteindelijk kwam Jorgenson voorop te liggen. Hij sprong op 48 kilometer van de meet weg.

Puy-de-Dôme

De Amerikaan van Movistar begon met een minuut voorsprong aan de slotklim op Powless, Mohoric en Burgaudeau en meer dan een kwartier op de klassementsrenners. Het drietal kwam echter geen seconde dichterbij op de ontketende Jorgenson, die zijn inspanning uitstekend bleek te hebben ingedeeld. Op het steilste stuk begon Mohoric echter tijd goed te maken, en ineens was ook Woods aan een geweldige terugkeer bezig.

De Canadees begon op anderhalve minuut aan de slotklim, maar hij had dusdanig goede benen dat hij nog naar Jorgenson toe reed. Op vierhonderd meter van de meet kwamen ze samen en Woods kon nog demarreren op de steilste stukken. Hij liet Jorgenson achter en zegevierde op prachtige wijze op de Puy-de-Dôme.

Aanval Pogacar

Ondertussen was ook de strijd om het algemeen klassement losgebarsten. Kuss deed de concurrentie kraken, want onder anderen Gaudu, Adam Yates en Jai Hindley losten uit de groep met favorieten. Wel mee: Pogacar, Vingegaard, Simon Yates, Rodríguez en Pidcock. Het wachten was op een aanval. Op anderhalve kilometer van de top ging Pogacar aan, maar Vingegaard zat in diens wiel.

De Sloveen bleef echter versnellen, waarna de kopman van Jumbo-Visma toch moest lossen. Vingegaard piekte en kraakte, maar hij brak niet. Uiteindelijk moest hij aan de finish acht seconden toegeven waardoor hij momenteel een voorgift heeft van zeventien seconden op Pogacar in het algemeen klassement.

Nieuws
  • Photo: Szymon Gruchalski/Cor Vos © 2023