Lefevere duidelijk maar mild: 'Maar heb Alaphilippe in de ploeg om te winnen, niet om charmant te zijn'

Patrick Lefevere draait er niet omheen: de Tour de France van Soudal Quick-Step is ronduit slecht. Toch houdt hij hoop.

Tour de France 2023 - stage 12

Op de eerste rustdag was de ploeg van Lefevere het team met het minst verdiende prijzengeld en sindsdien is het niet bepaald beter geworden. Fabio Jakobsen was te gehavend na een val en moest opgeven, terwijl ook Julian Alaphilippe weinig kan klaarspelen in de vluchtersritten. De Fransman komt wel in de kopgroep, maar is vaak de eerste die vervolgens moet lossen.

Ploegbaas Patrick Lefevere is duidelijk in zijn column in Het Nieuwsblad. "We moeten het zeggen zoals het is: het loopt voor geen meter in de Tour. Ik ben niet de man van statistieken, maar ik lees overal dat het van 2012 geleden is dat we in de eerste helft van de Tour geen rit konden winnen. Pijnlijk, je kunt het niet anders noemen."

Alaphilippe

Begin dit jaar had Lefevere een stevig gesprek met Alaphilippe waarin hij vertelde meer te verwachten van de tweevoudig-wereldkampioen. In de Dauphiné won Alaphilippe een rit, maar in de Tour komt het er niet uit. "Ik kan hem niets kwalijk nemen, want hij doet er alles voor. Na zijn ritzege in de Dauphiné waren we allemaal nog optimist, maar dat blijft voorbarig. We stellen vast: de Dauphiné is de Dauphiné en de Tour is de Tour."

In de pers wordt geschreven over interesse van TotalEnergies voor Alaphilippe, maar Lefevere vertelt niet aan te sturen op een vertrek. Alaphilippe ligt nog vast tot medio 2024. "Voor alle duidelijkheid: Julian is nog altijd waardevol voor onze ploeg. Hij blijft de populairste renner van Frankrijk en de meest charmante persoon op elke sponsoravond. Maar natuurlijk: ik heb hem in de ploeg om koersen te winnen, niet om charmant te zijn."

Zonder Remco Evenepoel wil het dit jaar niet echt vlotten in de grootste koersen, maar Lefevere is het oneens met de stelling dat Soudal Quick-Step kansloos is zonder de wereldkampioen. "We hebben Merlier die nog altijd een topsprinter is. Jongens als Asgreen en Lampaert hebben in de Tour zonder sprinter alle kansen om een slag te slaan. Het is aan mij om ondertussen hetzelfde te doen op de transfermarkt."

Nieuws
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2023