Thijs Zonneveld pleit voor entreegelden op cols na motordebacle op Joux Plane: 'Af van het idee dat je voor wielrennen niet hoeft te betalen'

Thijs Zonneveld wil af van het heilige huisje dat wielrennen maar gratis moet zijn voor het publiek. Hij geeft de ASO ook nog een flinke sneer.

Scheldeprijs 2023 elite men

De Touretappe van gisteren naar Morzine werd ontsierd door een incident op de Col de Joux Plane, de voorlaatste klim van de dag. In de strijd om bonificatieseconden op die berg (en wellicht de etappezege) wilde Tadej Pogacar op 500 meter van de top, maar hij werd geblokkeerd door twee motoren.

Voor alle andere sporten betalen

Die twee motards en hun passagiers zijn inmiddels gestraft, maar het probleem is natuurlijk veel groter dan alleen die twee motards. Het is veel te vol op de cols. Met motoren, maar misschien ook wel met volk. Het wielerfeest op zo'n berg is natuurlijk prachtig, maar leidt ook tot dit soort situaties - de motards konden niet vol gas erlangs, want er staan heel veel mensen op de weg.

De ASO had natuurlijk hekken kunnen plaatsen, maar dat kost geld. Dat heeft de ASO genoeg, maar toch stellen ze schijnbaar andere prioriteiten. Thijs Zonneveld gaat er op Twitter ook op in.

"We moeten af van het idee dat je voor wielrennen niet hoeft te betalen. Voor alle andere sporten (of concerten, of evenementen) moet het wel en vinden we het volkomen normaal. De oplossing is niet heel moeilijk. Iedereen betaalt een paar euro om op de laatste berg te staan. Kan de organisatie dranghekken extra betalen en misschien ook nog wel een paar grote schermen extra."

ASO op z'n smalst

Zonneveld deelde ook nog wel een sneer uit naar de ASO, die in zijn ogen ook best voor dranghekken had kunnen zorgen zonder die entreegelden in plaats van de non-maatregelen van nu. "Een touwtje spannen in de laatste kilometers van een van de belangrijkste bergen van de Tour. De ASO op z'n smalst." 
Achtergrond
  • Photo: Gregory van Gansen/PN/Cor Vos © 2023