Peter Sagan geeft toe dat hij drie jaar geleden al wilde stoppen: 'De Tour is ook geen pretje'

Peter Sagan rijdt nog rond in de Tour de France, maar de drievoudig-wereldkampioen is geen schim van de renner die hij ooit was.

Tour de France 2023 - stage 15

In gesprek met Het Laatste Nieuws vertelt hij over hoe hij zijn laatste Tour beleeft. Het blijkt dat hij het allerminst naar zijn zin heeft. "Ik weet, uit ervaring en met mijn verleden, dat het heel leuk is om te winnen. Maar vraag aan iedereen die meer dan tien keer de Tour heeft gereden of hij het nog leuk vindt en het antwoord zal neen zijn."

"Het is de grootste wielerkoers ter wereld, er is heel veel druk. Het gaat meer om focus en om alles proberen juist te doen, dan om me te vermaken. De Tour is geen pretje."

Het is dan ook meer van moeten dan van willen tegenwoordig, geeft Sagan toe. "Op dit moment moet ik de Tour rijden. Dat geldt voor alle andere races die ik dit jaar al gereden heb. Het is niet mijn beste jaar tot nu. Ik ben vaak gevallen. Zo is het leven. Je hebt niet alles voor het kiezen."

Sagan is inmiddels 33 jaar, terwijl hij tijdens zijn loopbaan zei op zijn dertigste te willen stoppen. "Ik zei dat ik tien jaar mijn best zou doen. Nu ben ik 33 en zit ik nog op een koersfiets. Wanneer zeg je: 'Nu stop ik?' Waar ligt het breekpunt, wanneer heb je de lijn overschreden? Ik heb het breekpunt drie jaar geleden bereikt. Maar dan was ik te goed om te stoppen. Dan zou ik spijt hebben gehad. Nu heb ik vrede met mezelf."

Nieuws
  • Photo: Luca Bettini/SCA/Cor Vos © 2023