Wout Poels zet uitroepteken achter loopbaan: 'Hier heb ik altijd van gedroomd'

Heel veel hebben we Wout Poels niet gezien op de slotklim, maar de Limburger boekte op prachtige wijze zijn eerste ritzege in de Tour.

Tour de France 2023 - stage 15

Poels maakte deel uit van de omvangrijke kopgroep die vroeg in de rit ontstond. De Limburger reed vaak in laatste wiel, maar was tegelijkertijd altijd bij de pinken. Zeker toen Wout van Aert versnelde net onder de top van de voorlaatste klim. Samen met Marc Soler en Van Aert reed Poels richting de slotklim, waarop de Limburger al snel het verschil maakte.

Poels viel geen moment meer stil en breidde zijn voorsprong uit naar liefst twee minuten op Van Aert op de top. "Dit betekent veel voor me", aldus Poels na afloop. "Vooral na wat er in onze ploeg is gebeurd. Ik heb hier altijd van gedroomd. Ik won al een monument, nu een etappe in de Tour. Ik ben heel blij."

Gino Mäder

Pas in de laatste kilometer begon de klimmer erin te geloven. "In Nederland zeggen we: Van Aert is geen pannenkoek. Dus ik moest vol gas blijven gaan. Ja, ik heb vandaag ook aan iemand anders gedacht", zei Poels, terwijl hij naar zijn shirt wees waarop een ode aan de verongelukte Gino Mäder staat.

In de eerste week hebben we Poels weinig van voren gezien, maar hij begint zich steeds beter te voelen. "Ik had geen goede aanloop naar de Tour. Ik werd ziek op hoogtestage, moest de Dauphiné overslaan en ging vervolgens naar de Ronde van Slovenië. Dat ging goed en de ploeg geloofde in me. Mijn coach zei dat ik in de derde week goed zou zijn. Hier zijn we dan!"

Nieuws
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2023