Vingegaard reageert op vragen over doping: 'Ik kan zeggen dat ik niets inneem, maar het is goed dat mensen sceptisch zijn'

Jonas Vingegaard en Tadej Pogacar staan qua niveau ver boven de rest. Door het verleden van de sport ontstaan er daarom altijd vragen.

Tour de France 2023 - stage 15

De vragen over doping werden gesteld vanwege de snelle klimtijden die de twee beste klassementsrenners rijden. Zo reden ze de Tourmalet harder op dan Rominger en Jaskula in 1993, die het dertig jaar oude record bezaten. Op de Joux de Plane waren ze zelfs op weg om de tijd van Marco Pantani uit 1997 te verbreken, maar tegen het einde 'vertraagden' ze enigszins. Kortom, tijden uit het dopingtijdperk.

Na de etappe naar Saint Gervais-Mont Blanc kreeg de geletruidrager vragen over die snelle tijden. "Om eerlijk te zijn snap ik het scepticisme", vertelde hij tegen Cyclingnews. "Ik denk dat we sceptisch moeten blijven vanwege datgene wat in het verleden is gebeurd. Anders gebeurt het gewoon weer, zou ik zeggen."

De kopman van Jumbo-Visma begrijpt de vragen dus ook. "Het enige wat ik kan zeggen is dat ik nooit iets inneem. Maar ja, om eerlijk te zijn ben ik blij met het scepticisme omdat we sneller gaan, we sneller gaan dan toen. Dat is een goed iets, denk ik. Ook de voeding, het materiaal, de trainingen, alles is heel anders. Maar nogmaals, het is altijd goed om sceptisch te zijn, of om er in elk geval over na te denken."

Nieuws
  • Photo: POOL/Cor Vos © 2023