Van Baarle over strijd tussen vriend Poels en teamgenoot Van Aert: 'Als Soler maar niet zou winnen...'

Wout Poels zette zondag met een ritzege in de Tour een uitroepteken achter zijn erelijst. Tot blijdschap van vriend Dylan van Baarle.

Tour de France 2023 - stage 15

Het was wellicht voor buitenstaanders een gekke gewaarwording: na de vijftiende etappe vloog Dylan van Baarle zijn maatje en dagwinnaar Wout Poels in de armen. Dat terwijl diezelfde Poels zijn ploegmaat Wout van Aert had verslagen op de slotklim. De Nederlands kampioen is echter goed bevriend met Poels en samen maken ze ook een podcast.

Op de tweede rustdag vertelde Van Baarle over de spagaat waarin hij zat tijdens de rit. Hij gunde het Poels, maar wilde tegelijkertijd dat Van Aert zou winnen. "Je zit een beetje met twee gedachten", aldus Van Baarle in de podcast In Koers. "Als Soler maar niet zou winnen... Het is supervet dat Wout heeft kunnen winnen en ik wist niet hoe snel ik hem moest opzoeken in de tent na afloop."

Diplomatiek

Vervolgens krijgt hij een onmogelijke stelling voorgeschoteld van presentator Marijn Abbenhuijs: op wie hoopte hij nou écht? "Je legt me wel een dilemma voor, zeg. De uitslag was goed voor me. Wout was ook gewoon echt de sterkste. Hij reed de zevende tijd van het hele peloton op die klim. Dat geeft wel aan dat hij het echt verdiende om te winnen. Dus ja, ik ben blij dat hij het zo heeft kunnen afmaken. Een diplomatiek antwoord."

Tijdens de rit kreeg Van Baarle een en ander mee van de strijd vooraan. "Ik hoorde dat Van Aert met Wout en Soler voorop lag. Vervolgens hoorde ik weinig en was ik gefocust op mijn eigen afdaling. Het eerste wat ik toen weer hoorde was dat Van Aert 35 seconden achter de kop lag en dat Soler aan het wachten was. Toen dacht ik: dan moet Wout wel voorop zitten."

Nieuws
  • Photo: Tim van Wichelen/Cor Vos © 2023