Allan Peiper: 'Er is wat aan de hand met Pogacar, ik zag geen grimas op zijn gezicht'

Voormalig UAE-ploegleider Allan Peiper denkt dat Tadej Pogacar fysiek niet helemaal 100% was in de tijdrit.

Tour de France 2017 - stage 1

In de enige tijdrit deze Tour heeft Jonas Vingegaard de wielerwereld met verstomming geslagen. De gele orkaan blies de tegenstand weg, won en deed maar liefst 1'38" beter dan dat ander fenomeen, Tadej Pogacar. De nummer drie, Wout van Aert, reed hij op bijna drie minuten.

Eigenlijk reed Pogacar helemaal geen slechte tijdrit, alleen was zijn Deense rivaal van een andere planeet. Ook Allan Peiper benadrukt de fenomenale tijdrit van Vingegaard, maar denkt dat er meer aan de hand was. "Pogacar was niet goed van bij de start en op die laatste klim zag ik geen grimas en geen panache op zijn gezicht", zegt Peiper in gesprek met Sporza.

"Tadej zag er wat ziekjes uit. Er was iets. Dit was niet de Tadej die we kennen. Ik zie ook al een paar dagen een koortsblaasje. Dat kan een teken zijn van een lagere weerstand."

Rustdag

Naast een mindere dag, is het volgens Peiper ook mogelijk dat hij de rustdag minder goed verteerd heeft. "Tadej moet genoeg fietsen tijdens een rustdag. Zo'n grote motor moet je blijven draaien. Als hij dat niet genoeg doet, betaalt hij dat cash in de eerste rit na een rustdag. Maar dat is geen excuus. Er is meer aan de hand dan dat."

Professionalisme

Analisten zien een verschil in professionalisme tussen Jumbo-Visma en UAE Team Emirates. Zo begon Jonas Vingegaard zijn tijdrit 7 maanden geleden al tot in de kleinste details voor te bereiden. Bij UAE Team Emirates zouden ze alles minder serieus nemen, maar Peiper ontkent dat.

"Ik las dat Vingegaard in maart al video's had bekeken van deze tijdrit, maar dat heeft Tadej ook gedaan en eind mei heeft hij zelf ook het parkoers gezien. Hij heeft ook testen in de windtunnel gedaan en hij heeft ook op zijn tijdritfiets getraind. UAE leidt overigens nog steeds de WorldTour-ranking voor ploegen."

Planche des Belles Filles

Drie jaar geleden tijdens de klimtijdrit naar Planche des Belles Filles was het net andersom. Pogacar verraste toen door in extremis Primoz Roglic nog uit het geel te rijden en de jongste na-oorlogse winnaar van de Ronde van Frakrijk te worden.

Peiper was toen de architect achter die fenomenale tijdrit, maar is ondertussen niet meer werkzaam bij UAE. Toch heeft hij nog dagelijks contact met de Sloveen. "We hebben gisteren nog enkele berichtjes gestuurd, maar dat gaat dan over alledaagse dingen", zegt hij. "Ik heb hem een paar foto's doorgestuurd van een fietsvakantie met the kids, meer niet."

Tour de France
  • Foto Rene Oehlgen/Cor Vos Ā© 2017