Lotte Kopecky grijpt macht in eerste etappe Tour de France Femmes

Lotte Kopecky heeft de eerste etappe van de Tour de France Femmes gewonnen. De Belgische kwam solo aan in Clermont-Ferrand.

Dwars door het Hageland  2023 women

De Tour de France Femmes opende met een etappe waarvan de slotfase op en af liep. In principe was het voor de sprinters, maar vooraf was topfavoriete Lorena Wiebes daar toch niet helemaal zeker van. In de beginfase was er niet heel veel animo voor de vroege vlucht. Er reed wel een aantal rensters even vooruit, maar een lange aanval ontstond niet echt.

Het wachten was vooral op het enige klimmetje van de dag: de Côte de Durtol (1,7 kilometer aan 7,1 procent). De top van die klim lag op zo'n tien kilometer van de top. Vervolgens zou het in een afdaling naar Clermont-Ferrand gaan. In de fase naar de klim was het nerveus, maar echt veel gebeurde er niet tot aan de voet. Al stond de deur achter in het peloton wél wagenwijd open.

Marlen Reusser legde een flink tempo op, waardoor er niemand genegen was aan te vallen. Eén iemand deed dat: Lotte Kopecky. De concurrentie deed geeneens een poging om de Belgisch kampioen te volgen en die soleerde dan ook naar de overwinning. Het is haar eerste etappezege in de Tour de France Femmes, want vorig jaar moest ze het doen met ereplaatsen.

Nieuws
  • Photo: Tim van Wichelen/Cor Vos Ā© 2023