Mark Cavendish openhartig over depressie: 'Hij was in staat om zichzelf iets aan te doen'

Het ging enkele jaren geleden heel slecht met Mark Cavendish. De Brit worstelde met een depressie en dat liep bijna verkeerd af.

Tour de France 2023 - stage 01

Mark Cavendish kwam er tussen 2017 en 2020 niet meer aan te pas in de massasprints. De Britse spurtbom herleefde toen hij in 2021 onderdak vond bij de ploeg van Patrick Lefevere. Maar het had evengoed anders kunnen lopen, want het een lange periodee echt niet goed met 'The Manx Express'.

Door zware valpartijen, een besmetting met het Epstein-Barr-Virus en eetstoornissen, worstelde hij met depressieve gevoelens. Hij vertelt er openhartig over in zijn eigen Netflix-docu 'Never enough'.

"Ik had niets, ik wou niets, ik deed niets en ik voelde niets”, zegt Cavendish over zijn depressieve periode. “Ik voelde me zo verdomd leeg en waardeloos. Ik verloor alle motivatie. Zelfs om een persoon, vader, vriend of man te zijn."

Hulp

Hij zocht hulp in het ziekenhuis van Hamburg bij Helge Riepenhof en bij neuroloog David Spindler. Die vertelden dat Cavendish in staat was om zichzelf iets aan te doen. "Mark en ik maakten een deal. Ik zei hem dat hij me moest bellen vooraleer hij iets zou doen."

Echtgenote Peta Todd maakte zich ernstige zorgen over haar man. "We maakten ruzie om niets. Hij was de weg echt de weg kwijt. Soms was hij weg en wist ik niet waar Mark was. Ik was bang dat ik een limiet zou overschrijden en niet meer zou kunnen terugkeren."

Eetstoornissen

Daar kwamen nog eens eetstoornissen bovenop. "Soms had ik moeite de trap op te raken. Ik voelde me zwaar en wou dat compenseren door gewicht te verliezen. Ik at minder en minder en stopte zelfs even met eten. Het was verslavend om gewicht te verliezen omdat dat het enige terrein was waar ik vooruitgang in boekte. Ik was een nachtmerrie om mee samen te leven."

Tourrecord

Cavendish geraakte er gelukkig helemaal bovenop. Bij The Wolfpack schreef hij in 2021 een sprookje door vier ritzeges én de groene trui te winnen. Ook vorig jaar wist hij nog steeds koersen te winnen. Tegenwoordig rijdt hij (zijn laatste seizoen) in de kleuren van Astana Qazaqstan, met maar één doel: Het zegerecord van Eddy Merckx in de Tour verbreken.

Een valpartij in de voorbije Ronde van Frankrijk maakte aan die droom abrupt een einde. Of hij er toch nog een jaartje zal bij doen? "Zolang ik geloof dat ik kan winnen, blijf ik proberen", aldus Mark Cavendish.

Achtergrond
  • Photo: Szymon Gruchalski/Cor Vos © 2023