Aanval loont weer in Tour: Duitse Ricarda Bauernfeind soleert naar ritwinst, 20 seconden tijdstraf Vollering

Een verrassende winnares in de vijfde etappe van de Tour de France Femmes: Ricarda Bauernfeind. De Duitse soleerde naar de ritzege.

Tour de France Femmes stage 5

De vijfde etappe naar Albi begon met het nieuws dat Lorena Wiebes de strijd door ziekte moest staken. De Europees kampioene werd vooraf nog getipt voor de dagzege, maar het heuvelachtige parkoers daagde de rensters uit om koers te maken. Dat gebeurde vroeg in de wedstrijd door een grote groep rensters, waaronder de Nederlanders Loes Adegeest, Amber Kraak en Mischa Bredewold.

Nog voor de lastige fase met vier snel opeenvolgende klimmetjes - waar Yara Kastelijn weer de nodige bergpunten wist te sprokkelen - werd de kopgroep bijgehaald en kwamen de beste klimmers voorop te zitten. Geen van de belangrijkste klassementsrensters lieten zich verrassen. Het was vervolgens Ricarda Bauernfeind die ten aanval trok en uitliep naar een voorsprong van anderhalve minuut.

Reusser en Lippert

In het peloton bleef het redelijk gezapig. SD Worx wilde niet te veel werk in handen nemen, terwijl de anderen niet met Lotte Kopecky naar de streep wilden. Zodoende bleef het lange tijd bij losse aanvallen. Toch zette ook Marlen Reusser zich op een gegeven moment op kop en beetje bij beetje werd de voorgift van de eenzame koploper minder. Met nog vijftien kilometer te gaat lag Bauernfeind nog een minuut voor.

Op een kleine vijf kilometer van de meet scheidden twee rensters zich af in de achtervolging op Bauernfeind: Reusser en Lippert. De Duitse vooraan weerde zich kranig en viel geen moment stil. De twee achtervolgers kwamen dan ook niet veel dichterbij, waardoor de aanval wederom loonde. Het is voor Bauernfeind de twee profzege uit haar loopbaan.

Het belangrijkste nieuws van de dag was echter toch iets in het algemeen klassement. Door gevaarlijk gedrag van ploegleider Danny Stam, die Vollering terugbracht langs de rest van het karavaan, kreeg kopvrouw Vollering een tijdstraf van twintig seconden aan haar broek. Zodoende heeft zij nu een achterstand van twaalf seconden op Annemiek van Vleuten.

Nieuws
  • Photo: Rafa Gomez/SCA/Cor Vos Ā© 2023