Wat een cijfers van Demi Vollering! Watts per kilogram waar menig man jaloers op is

Demi Vollering domineerde zaterdag op de Col du Tourmalet tijdens de Tour de France. Ze reed iedere concurrent op twee minuten of meer.

Tour de France Femmes stage 7

Net als bij de mannen gewoon is, pakten verschillende Twitteraars vervolgens de rekenmachine erbij om uit te rekenen hoeveel watts per kilogram - waar het allemaal om draait bij klimmen - Vollering wegtrapte op de Tourmalet. Dat bleek nogal indrukwekkend. Lanterne Rouge concludeerde dat het waarschijnlijk de beste prestatie van een vrouw was in de moderne geschiedenis.

In de beginfase van de Tourmalet gebeurde er weinig en trapte Vollering overduidelijk op het gemak rond. Dat heeft uiteraard invloed gehad op de cijfers van de Zuid-Hollandse. Over de gehele Tourmalet trapte ze 5.13 watts per kilogram weg. De laatste zes kilometer - nadat ze had aangevallen en all-out ging - reed ze aan 5.58 watts per kilogram. En dat voor 21 minuten op flinke hoogte.

"Normaliseer je dit naar vermogen op zeeniveau dan zou het gedurende 21 minuten 6 watts per kilogram zijn", zet de website de prestatie nog extra kracht bij.

Felix Gall

Ter vergelijking: Felix Gall reed de Col du Platzerwassel - in de voorlaatste etappe van de Tour de France - op aan een vermogen van 6.83 watts per kilogram. En hij was daarmee veel beter dan de meeste klimmers, want enkel Pogacar en Vingegaard konden hem die dag volgen.

Een nog betere vergelijking zijn de cijfers op de Col du Tourmalet tijdens de Tour voor mannen. De reus in de Pyreneeën werd ook bij de mannen na ongeveer één week koers in de benen betwist. Daar reden Vingegaard en Pogacar omhoog aan 6.01 watts per kilogram. De laatste 4,5 kilometer - na de aanval van Vingegaard - gingen aan 6.91 watts per kilogram. Dat was een inspanning van 13 minuten en genormaliseerd naar zeeniveau haalden Vingegaard en Pogacar daar 7.46 watts per kilogram.

Een nog betere indicatie: de groep achter de twee kemphanen werd op meer dan twee minuten gezet op de Tourmalet. Klassementsrenners als Jai Hindley, Adam Yates, Simon Yates en Carlos Rodriguez gingen misschien niet vol meer nadat Vingegaard en Pogacar van hen wegreed, maar zij reden de Tourmalet omhoog aan 5.65 watts per kilogram. Kortom, de inspanning van Vollering was buitenaards.

Nieuws
  • Photo: Rafa Gomez/SCA/Cor Vos © 2023