Paolo Bettini twijfelt aan WK-kansen Van der Poel: 'Van Aert verdient het om wereldkampioen te worden'

Tweevoudig wereldkampioen Paolo Bettini blikt vooruit op het WK in Glasgow en ziet Wout van Aert als absolute topfavoriet.

WK wielrennen op de weg voor Elite 2007

Nog enkele nachtjes slapen en dan weten we wie de nieuwe wereldkampioen is. Het parkoers in Glasgow is pittig en technisch met veel korte klimmetjes en bochten, die er bovendien spekglad zullen bij liggen door de voorspelde regen. Hier lees je er alles over.

Een echte topfavoriet aanduiden is moeilijk, want het parkoers is op maat van heel wat renners. Toch waagt Paolo Bettini zich aan een voorspelling. De Italiaan veroverde zelf twee keer de wereldtitel: in 2006 in Salzburg en in 2007 in Stuttgart.

"Het wordt een droom van een WK", vertelt hij aan de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport. Zijn grote favoriet is Wout van Aert. "Ik zeg het met klem. Hij krijgt een beetje kritiek omdat hij dit jaar bij een fantastisch Jumbo-Visma heel vaak net tekort kwam. Maar Van Aert wordt de fundamentele man voor België."

Wout van Aert

Bettini vindt zelfs dat de Belgen in de sprint de kaart van Wout van Aert moeten trekken. "Als er een sprint van komt, moeten ze hem beschermen. Meer dan Jasper Philipsen. Dit is zijn grote kans en hij verdient het. Hij kan het WK ook zwaar maken. Iemand als Van Aert is zeker niet bang om volle bak te rijden, integendeel. Zelfs na zeven uur en 271 kilometer kan hij met 100 renners een sprint winnen."

Remco Evenepoel

Veel analisten zien Remco Evenepoel zichzelf opvolgen. Bettini is daar niet helemaal mee akkoord. "In Australië kreeg hij een ander parkoers voorgeschoteld, met een klim”, legt hij uit. “Maar ook nu zal hij zeker een rol spelen. Als ze hem acht seconden geven, lopen ze het risico hem niet meer terug te zien met al die bochten."

"Alleen is de regen een nadeel voor hem. Hij heeft niet de scherpzinnigheid van de anderen. Hij heeft ook geen springplank in de finale als er is geen natuurlijk selectie is gebeurd. Dan zal hij Van Aert moeten beschermen. Remco moet zijn kaarten dus vroeg op tafel leggen en daarin heeft hij misschien wel een perfecte bondgenoot met Pogacar, die ook niet kan wachten."

Mathieu van der Poel

Tot slot schat 'Il Grillo', zoals zijn bijnaam destijds luidde, de kansen van Mathieu van der Poel in. "Hij rijdt beter dan wie dan ook, maar dit keer zie ik hem als de man in het midden”, zegt Bettini.

“Hij moet rekenen op zijn ploeg om de gaten te dichten zodat hij op een sprint kan mikken. Bij een aanval van de grote kanonnen zal hij altijd iemand moeten achtervolgen. Als Pogacar vertrekt, volgt Evenepoel en moet Van der Poel opschuiven. En dan komt Van Aert. Maar hij beseft dit wel en zal er staan, dat zag ik in de Tour", aldus Paolo Bettini.

Achtergrond
  • Foto Marketa Navratilova/Cor Vos ©2007