Sven Vanthourenhout pareert kritiek van Tom Boonen en blikt vooruit op WK: 'Parkoers voor crossers'

Sven Vanthourenhout heeft alle vertrouwen in de Belgische WK-selectie en blikt vooruit op het veeleisende en technische parkoers.

cycling coach Sven Vanthourenhout 2021

Zondag wordt er in Glasgow gestreden om de wereldtitel op de weg. De renners krijgen een zware omloop voorgeschoteld, met veel korte klimmetjes en meer dan 40 bochten, goed voor een totaal van 277 kilometer en 3167 hoogtemeters.

Bovendien wordt er regen voorspeld en dat zal het WK alleen maar zwaarder maken. Dat denkt ook Belgische bondscoach Sven Vanthourenhout, die reeds op verkenning is geweest. "Die opeenvolging, ronde na ronde, van al die bochten zal doorwegen", vertelt hij in gesprek met Sporza. "Dat voortdurende optrekken zal veel bepalen."

Ook de regen zal volgens Vanthourenhout een cruciale rol spelen. "Dat maakt het nog lastiger. De snelheid ligt dan automatisch lager in de bochten. Het laatste uur wordt sowieso een strijd tussen de sterkere jongens. Ik denk dan vooral aan mannen met explosiviteit die in de klassiekers heel lang meekunnen. Zij zullen het mooie weer maken, ook al wordt het slecht weer."

Vele bochtjes, veel optrekken en regen, is dat niet op maat van de veldrijders? "Zeker, kijk maar naar het EK van 2018 (ook in Glasgow) met Trentin, Van der Poel en Van Aert op het podium. Dat zijn niet toevallig 3 ex-crossers."

Kritiek Boonen

Tom Boonen had in de podcast Wielerclub Wattage wat kritiek op de selectie van de Belgen. Zo zou hij zelf nooit Wout van Aert én Jasper Philipsen samen hebben meegenomen naar het WK, vanwege hun gelijkaardig profiel en gelijklopende belangen. Boonen vreest dat er tijdens de koers conflicten zullen zijn.

Sven Vanthourenhout countert die kritiek. "Ik kan nu al zeggen dat hier geen conflicten zullen voorvallen", klinkt het. "De selectie is gebaseerd op wat deze jongens allemaal kunnen. Iedereen zal zijn eigen rol spelen. Ik sta 100% achter deze ploeg", aldus Sven Vanthourenhout.

Achtergrond
  • Photo FvE/PN/Cor Vos © 2021