Tom Boonen heeft kritiek op Belgische bondscoach: 'Had nooit Van Aert en Philipsen allebei geselecteerd, het is een beloningsselectie'

Tom Boonen vindt dat de Belgische bondscoach Sven Vantourenhout geen knopen heeft durven doorhakken voor Glasgow. Jan Bakelants steunt hem.

Kristallen Fiets award show 2021

In de nieuwste aflevering van Sporza's podcast Wielerclub Wattage blikken analisten Tom Boonen en Jan Bakelants vooruit op de wegwedstrijd van het WK wielrennen in Glasgow. Ze hebben allebei stevige kritiek op bondscoach Sven Vanthourenhout wat betreft zijn selectie voor aanstaande zondag.

Tom Boonen

Tom Boonen heeft de hardste kritiek op de selectie. Met Remco Evenepoel, Wout van Aert en Jasper Philipsen heeft Vanthourenhout in zijn ogen drie kopmannen meegenomen en geen keuzes durven maken. Dat had wel gemoeten, met name tussen die laatste twee namen.

"Ze verdienen het allebei hard. Daar gaat het niet om. Maar dat het tactisch moeilijk wordt? Absoluut." Boonen heeft dan ook een term voor de selectie, en hij had het niet zo aangepakt.

"Ik vind dit ook een beloningsselectie. Er zijn geen knopen doorgehakt. Ik had nooit Jasper en Wout samen meegenomen naar een WK. Nooit", aldus Boonen, die denkt dat Evenepoel, Van Aert en Philipsen op gelijke hoogte staan qua kopmanschap voor zondag.

Met name Van Aert en Philipsen hebben te veel hetzelfde profiel daarvoor, denkt Boonen. "Neem twee renners met hetzelfde profiel om de finale te rijden en het kan niet anders dat er ergens iets zal zijn dat niet comfortabel is voor een van hen. Je kunt niet met 2 mannen naar het WK gaan om de sprint te rijden. Dat komt nooit goed."

Daarmee heeft Vanthourenhout zijn werk niet goed gedaan, vindt Boonen. "De taak van een selectieheer is om conflicten te elimineren voor de wedstrijd. En neem het van mij aan: die conflicten zullen er zijn."

Jan Bakelants

Boonen z'n mede-analist in Wielerclub Wattage is het deels eens met Boonen. Ook hij ziet een gevaar in het selecteren van drie kopmannen en denkt dat dat met name voor Wout van Aert slecht zal uitpakken, en dat ook Evenepoel er 'last' van gaat hebben.

"Wout valt tussen wal en schip. Hij moet de koers vroeger openbreken en dat vind ik respectloos tegenover Remco Evenepoel. Hij is de uittredende wereldkampioen. Evenepoel is geen renner meer tegen wie je zegt: je mag het proberen van ronde vijf tot drie voor de finish, dat is je zone."

Wat Bakelants betreft zou Evenepoel een complete vrijgeleide moeten krijgen. "Evenepoel is momenteel de beste Belgische renner. Als hij in de laatste ronde wil gaan, dan heeft niemand daar iets tegenin te brengen."

Achtergrond
  • photo GvG/PN/Cor Vos © 2021