Mathieu van der Poel zinspeelt op geel en ritzege in de Tour (met maar zeven koersdagen in de benen)

We zien Mathieu van der Poel voor de Tour niet meer in actie op de weg. Maar hij wil dit jaar wel zelf winnen en het geel pakken. 

mathieu van der poel in de gele trui

Eigenlijk kwam het niet meer als een verrassing. Na z'n derde plek in Luik-Bastenaken-Luik loet Mathieu van der Poel voor de goede verstaander al doorschemeren dat hij het mountainbiken deze zomer zou laten voor wat het is. En zo geschiedde: gisteren werd officieel bekend dat Van der Poel zich enkel richt op de olympische wegwedstrijd in Parijs en voordien de Tour zal rijden.

Zeven koersdagen

En verder? En verder niks. Geen Dauphiné, geen Ronde van Zwitserland, zelfs geen Baloise Belgium Tour of ZLM Tour. Mathieu van der Poel trekt met zeven koersdagen in de benen naar Florence voor de start van de Tour.

Renners uit de jaren '80, '90 en '00 hadden je voor gek verklaard als je dat in je hoofd haalde. Je moest veel meer koersen in de benen hebben om goed te zijn voor het echte doel.

Langzaam maar zeker verandert dat. Renners als Tadej Pogacar en Mathieu van der Poel staan er vaak meteen als ze koersen. Zij kunnen zichzelf op training zoveel pijn doen dat ze een wedstrijd simuleren en lopen natuurlijk over van het talent - ook niet onbelangrijk.

Van der Poel zal dan ook twee stages ingelasten voor hij eind juni afreist naar Italië voor de start van de Tour. Z'n rustperiode wordt nog wat verlengd nu z'n eerste doel pas de Tour is en daarna volgt er een trainingsstage in Spanje. Daarna trekt MVDP met de ploeg op hoogtestage. Hij sluit daar een week later dan zijn ploeggenoten aan in het Franse wintersportoord La Plagne.

Geel?

Op 29 juni moet het dan gelijk gebeuren. Geen probleem volgens ploegbaas Cristoph Roodhooft. "Eigenlijk hadden wij het zo nog niet bekeken. We zijn er gewoon van overtuigd dat het op deze manier ook kan.

Van der Poel zelf wil zich in de Tour zelf nu wel laten zien. Vorig jaar was hij wat ziekjes in de etappes waarin hij kans maakte en werd La Grande Boucle een soort veredeld trainingskamp. Dat moet anders, als we de woorden van Van der Poel beluisteren.

"Ik hoop ploegmaat Jasper Philipsen bij te staan in zijn jacht op ritzeges en een eventuele groene trui. En het doel is ook om dit jaar zelf een etappe te winnen."

Dat zou meteen al bij het Grand Départ in Italië kunnen, want de eerste twee etappes zouden een kolfje naar zijn hand kunnen zijn. Het geel lonkt dus ook. "We weten dat ik, eenmaal in competitie, vrij snel de goede vorm te pakken heb", zegt Van der Poel daarover.

Of die eerste ritten ook écht voor renners a la Van der Poel zullen zijn, is nog maar even afwachten. Het profiel van de ritten is toch behoorlijk lastig. Zo zit er in de eerste etappe op 25 kilometer van de streep een klim van 7 kilometer a 4,8 procent en moet de dag erna in Bologna de bekende klim naar de basiliek van San Luca (uit de Ronde van Emilië) twee keer worden beklommen.

In beide gevallen zijn het geen finishes bergop, maar als ene Tadej Pogacar het op z'n heupen heeft...