Belgische bondscoach over tactiek EK: 'Zonder van Aert moeten we anticiperen op de aanval van Van der Poel'

De Belgische bondscoach Sven Vanthourenhout kent zorgen na het wegvallen van Wout van Aert.

Van Aert en Van der Poel

Met de exit van Wout van Aert moet de Belgische equipe toch een beetje schakelen voor het EK van volgende week. Met Van Aert konden onze zuiderburen eventueel reageren op een aanval van Van der Poel en Pedersen. Nu de Belg is uitgevallen moet de tactiek aangepast worden.

'Wout kan Mathieu counteren'

De Belgische bondscoach Sven Vanthourenhout zegt tegen Het Nieuwsblad dat hij ook op het EK een een soort zelfde rol voor Wout van Aert had weggelegd als tijdens de Olympische Spelen. "Met of zonder Wout naar een kampioenschap trekken, is wel een heel groot verschil. Zijn forfait zorgt voor een andere dynamiek, zowel op het EK als WK. In Parijs was het Wout die Mathieu van der Poel counterde. Hij behoort nu eenmaal bij de wereldtoppers van het kaliber Van der Poel, Evenepoel, Pogacar en Pedersen."

Vanthourenhout vreest de demarrage van de wereldkampioen. "Trekken Van der Poel of Pedersen op het EK in een bepaalde koersfase de registers open, dan heb je nu niet langer iemand als Wout. Je weet dat hij altijd op hetzelfde niveau zit. Daarom wint hij nog niet de koers, maar je bent wel altijd mee in het verhaal en je hebt de situatie onder controle."

"Onze manier van koersen zal nu anders zijn. Je bent vooral afhankelijk van de vorm die je andere mannen hebben. Dus moet je als ploeg al geanticipeerd hebben op wat komen gaat met Van der Poel en Pedersen, of je moet proberen de situatie opnieuw onder controle te krijgen.”

Vanthourenhout denkt deze tegenslag een enorme mentale opdoffer is voor zijn kopman. "Ik kan me voorstellen dat Wout nu zéér, zéér teleurgesteld is. Wout is wel een man die altijd terugvecht, maar ik onthoud de menselijkheid van dit verhaal. Dit zal ook mentaal een zeer harde klap zijn geweest. Er staat wel overal een limiet of een stop op. Vandaar dat ik hoop dat hij zich optrekt aan de vorm die hij in de Vuelta opnieuw had.”

Nieuws
  • Cor Vos