Tadej Pogacar krijgt na WK boete van 500 Zwitserse frank

Tadej Pogacar kreeg na zijn bronzen medaille op de WK-wegrit een opmerkelijke boete opgelegd van de jury...

UCI World Championships Cycling 2023 men elite

De heren van de Internationale Wielerunie UCI zijn onverbiddelijk. De vele regeltjes van het UCI-reglement moeten strikt worden nageleefd. Wie deze overtreedt, krijgt één van de vele soorten sancties opgelegd. Dat heeft ook Tadej Pogacar mogen ondervinden.

De Sloveen knalde in Glasgow naar zijn allereerste medaille op een WK. Na afloop gaf de jury hem een boete van 500 Zwitserse frank voor het 'niet respecteren van de instructies van de organisator door niet in de mixed zone aanwezig te zijn na de podiumpresentatie aan de start'.

Voor de start van de wedstrijd, sloeg hij immers de mixed zone over (lees: hij had niet veel zin om interviews te geven). En dat is dus verboden volgens artikel 2.12.007-8.1.

Onwel

Ook na de finish verliet Pogacar vroegtijdig de mixed zone, maar daar had hij een goede reden voor. Hij voelde zich namelijk onwel worden en moest door zijn entourage weggeleid worden. Er werd zelfs een dokter bijgehaald, maar hij was gelukkig wel altijd bij bewustzijn en voelde zich even later al weer stukken beter. De beelden kan u hier bekijken.

Achtergrond
  • Photo: Gregory van Gansen/PN/Cor Vos © 2023