Cristiano Ronaldo verdient per week 68 keer zoveel als Mathieu van der Poel met zijn wereldtitel

Cristiano Ronaldo wordt slapend rijk in de zandbak; daarbij steekt het bedrag dat Mathieu van der Poel voor z'n WK-titel kreeg schril af.

UCI World Championships Cycling 2023 men elite

Natuurlijk doet Mathieu van der Poel het niet (alleen) voor het geld. Alleen al het gevoel en de eer om een jaar lang in de regenboogtrui te mogen rondrijden is niet uit te drukken in geld. Maar toch, de financiële beloning die hij krijgt voor zijn wereldtitel is wel heel gering als je het vergelijkt met andere sporten.

Wielrennen is geen sport van het grote geld. Dat blijkt alleen al uit de totale pot aan prijzengeld die er is voor dit WK: 124.250 euro. Daarvan is er een bedrag van 8.000 euro weggelegd voor de wereldkampioen op de weg bij de mannen elite, Mathieu van der Poel dus.

We hebben er maar eens even een leuk rekensommetje op losgelaten met Koning Voetbal als voor de hand liggend slachtoffer - we hadden ook voor Formule 1 kunnen kiezen, want ook Max Verstappen verdient veel meer dan Mathieu van der Poel).

Rekensommetje

Maar goed, die luie voetballertjes maar eens even op de korrel nemen dus... De best verdienende van allemaal is Cristiano Ronaldo, die voor zijn discutabele avontuurtje in de Saoedische zandbak 200 miljoen per jaar krijgt. Dat is net geen 550.000 euro per week.

Met het exacte bedrag lieten we Google even berekenen hoeveel keer meer hij per week verdient dan wat Mathieu van der Poel kreeg voor zijn wereldtitel. Die reed hij in 6 uur bij elkaar, maar de trainingsuren ervoor zijn natuurlijk veel hoger (om te beginnen al een drieweeks trainingskamp onder de naam Tour de France..)

Overigens hoeven ook niet echt medelijden te hebben met Mathieu, want naar verluidt heeft hij bij zijn ploeg een jaarsalaris van zo'n 2 miljoen. Daarbij heeft Van der Poel ook nog allerlei privécontracten met onder andere fietsenmerk Canyon en online fietsplatform Zwift. Ook is hij ambassadeur van Lamborghini, hetgeen hem een fraaie 'auto van de zaak' oplevert.

Pelotonpraat
  • Photo: Luca Bettini/SCA/Cor Vos © 2023