🎥 Havik en Van Schip wereldkampioen! Bekijk hier de zinderende ontknoping van de koppelkoers

Het Super WK begint voor de Nederlandse equipe langzamerhand écht een Super WK te worden, met heel mooie wereldtitels!

UCI 2023 World Championship track Day-6

We hadden zondag al die knotsgekke wereldtitel van Mathieu van der Poel op de weg. Harrie Lavreysen spurtte oppermachtig naar de wereldtitel, en de parawielrenners doen het ook super in Glasgow op het WK. In de koppelkoers zorgden Jan Willem van Schip en Yoeri Havik gisteravond voor nóg een sensationele wereldtitel.

In de Chris Hoy Velodroom veroverden ze op fantastische wijze het goud op de Madison, zoals het nummer waarbij twee renners die elkaar steeds met een handaflossing afwisselen een puntenkoers rijden.

Het oogt chaotisch - en dat is het ook. Maar dat is ook wat de koppelkoers zo'n magnifiek nummer maakt. Loodzwaar is het ook.

Iedereen zat helemaal kapot en in de laatste sprint (dubbele punten) sleepte Yoeri Havik met een derde plaats het goud binnen nadat Nederland eerder al een forse inspanning leverde en drie keer achter elkaar een sprint won, goed voor 5 punten per sprint. Daarmee kwam Nederland aan de leiding en die stonden ze, na flink wat rekenwerk, niet meer af. Prachtige emoties!

Hieronder zie je een kort filmpje van de finish, maar daaronder hebben we ook nog een lange YouTube-versie van het nummer voor je. Daar weer onder vind je nog de - altijd mooie - reactie van Van Schip en Havik.

Hier kun je de gehele Madison terugkijken. Maar als je daarvoor (begrijpelijkerwijs) geen tijd voor hebt, kun je er natuurlijk ook even doorheen scrollen.

En hoe hard dat dan gaat tijdens zo'n koppelkoers? NOS-verslaggever Sebastiaan Timmermans geeft een inzicht. Ruim 58 kilometer per uur over de 40 kilometer die de koers duurt.

Reactie Havik en Van Schip: helemaal choco in een orkaan van gekkigheid

Jan Willem van Schip ging de afgelopen tijd door een moeilijke periode, waarin het 'buitenbeentje' vaak worstelde met het leven. Maar hij kwam boven en mag zich sinds gisteravond dus weer wereldkampioen noemen. Dat vierden hij en maatje Yoeri Havik met een heerlijk interview bij de NOS.

"Ik heb het echt, echt, echt moeilijk gehad. Ik vond het leven moeilijk. Vind het leven soms nog steeds geen aanrader", zei Van Schip over de moeilijke periode in zijn leven. Maar de koppelkoers gaf hem afleiding en het leverde een wereldtitel op. Daar was hij maar wat blij mee. Hoe het allemaal tot stand kwam, weet hij niet eens meer.

"Eerlijk gezegd, geen idee joh. Iedereen was choco, hier in de hitte. Wij waren ook choco, maar wel met de goede basics. We hebben zoveel getraind op gekke shit. Dingen waar eigenlijk niemand het mee eens was, Yoeri uiteindelijk gelukkig wel. Het maakt dat we zo goed weten wat we moeten doen in deze orkaan van gekkigheid."

WK
  • Photo: Gregory van Gansen/PN/Cor Vos © 2023