Hoe maak je een pacing plan voor een tijdrit? De trainer van Remco Evenepoel legt uit

Tijdrijden is veel meer dan om en nabij een uur zo hard mogelijk fietsen. De trainer van Remco Evenepoel vertelt hoe hij het pacing plan opstelt.

UCI World Championships Cycling 2023 MTB training

Het WK tijdrijden staat voor de deur en Remco Evenepoel is samen met Wout van Aert, Filippo Ganna en Stefan Küng een van de vier topfavorieten. Ook het tijdrijden is in de afgelopen jaren veel meer geprofessionaliseerd. Zonder een zogenaamd pacing plan doe je niet meer mee.

Huidige conditie

In Het Nieuwsblad legt Evenepoels trainer Koen Pelgrim uit hoe hij zo'n plan voor de tijdrit samenstelt. Er komt aardig wat bij kijken, zo blijkt. Hij besprak het gisteren online met zijn poulain - Pelgrim is er niet bij in Schotland omdat hij aanstonds vader wordt.

"Voor de samenstelling van dit pacing plan heb ik me gebaseerd op de voorgaande tijdritten van Remco die ongeveer dezelfde lengte hadden. De inspanning die hij daar leverde, gebruik ik als indicatie. Daarnaast baseer ik me op de data van zijn huidige conditie om een realistisch doel voorop te stellen."

"Dat doel drukken we uit in het genormaliseerde vermogen dat hij over de hele tijdrit zou moeten kunnen halen. Daar vertrek je van en dan bepaal je hoe je dat het best verdeelt over de af te leggen kilometers."

Bergop meer vermogen leveren

In een pacing plan is de aard van het parkoers zeer belangrijk. "Meer vermogen trappen bergop levert meer winst op. Daar is de luchtweerstand minder groot. Als je op het vlakke tien procent harder duwt, ga je twee procent sneller. Bergop staat tien procent harder duwen gelijk aan tien procent sneller rijden. Dat is niets nieuw. Zo gaat heel het peloton te werk."

Het lijkt nu alsof Evenepoel een robot is die slechts bestuurd moet worden, maar zo is het ook weer niet. "Die wattages geven we mee als richtlijn, maar het is niet de bedoeling dat Remco dat als een robot opvolgt. Stel dat zijn vermogensmeter het laat afweten of niet de juiste cijfers weergeeft, dan is je hele WK om zeep."

Tekst gaat verder onder de advertentie

Het weer

Tenslotte speelt het weer ook nog een rol. Pelgrim laat ook dat niet aan het toeval over. "We gebruiken een programma dat simulaties doet en data weergeeft op basis van een weermodel. Ik kijk ook nog eens naar andere programma’s die verschillende weermodellen hanteren. Sommigen zijn goed op korte termijn, andere op lange termijn.

Pelgrim heeft wat betreft het weer ook nog een geheim wapen in huis. "Gelukkig heb ik ook nog een broer die meteoroloog is. Als ik nog vragen heb of ergens niet 100 procent zeker van ben, dan kan ik hem nog raadplegen. Alleen als er zich opmerkelijke wijzigingen op weergebied zouden voordoen, sturen we het plan nog bij."

Achtergrond
  • Photo: Gregory van Gansen/PN/Cor Vos © 2023