Van der Poel: 'Ging wat stroever dan ik gewoon was, een beetje vergeten hoe moeilijk die parkoersen soms zijn'

Mathieu van der Poel heeft genoten van zijn wereldtitel op de weg, maar gaat zich nu focussen op het WK mountainbike.

UCI 2023 World Championship Mountain Bike 1

In gesprek met In het Wiel kijkt Van der Poel nog eens terug op zijn geweldige prestatie in Glasgow, maar ook vooruit op het WK mountainbike. "Wereldkampioen worden op de weg is toch het speciaalste. Uiteraard was mijn eerste wereldtitel in het veld dat ook, maar de weg staat nog een stuk hoger aangeschreven. Het WK op de weg vond ik de mooiste koers om te winnen. Al moet het nog een beetje doordringen, want ik ben al snel weer op de mountainbike gestapt."

Toch nam Van der Poel de tijd om ervan te genieten en trok hij op zondagavond de stad in met de Nederlandse en ook de Australische ploeg. "Met de kater viel het mee, ook 's avonds had ik nog een goede dag, haha. Ik heb veel reacties gehad, maar de mooiste heb ik misschien wel niet kunnen lezen. Het waren er zó veel. De meesten gunden het me na wat er vorig jaar is gebeurd. Toen werd ik neergehaald. Het was geen fijne periode, maar achteraf heeft het me misschien wel sterker gemaakt."

WK mountainbike

Na zondag ging de focus op het WK mountainbike van zaterdag. "Ik was al een beetje vergeten hoe moeilijk de parkoersen soms zijn, en dit is zeker geen makkelijke. Ik heb lang niet op die fiets gezeten. Toen ik voor het eerst rondreed, was het vrij onwennig. Ik geniet ervan, maar het ging wat stroever dan ik gewoon was. Maar het blijft een van de mooiere disciplines."

De Nederlander heeft maar één doel. In de wereldtitel zegt hij niet te geloven, en hij focust zich dan ook op kwalificatie voor de Olympische Spelen. "Anders was ik hier niet geweest. Fysiek wordt het iedere dag beter en beter en hopelijk heb ik tegen zaterdag geen last meer", sluit Van der Poel af met een update over de blessures na zijn valpartij in de wegwedstrijd.

Achtergrond
  • Photo: Gregory van Gansen/PN/Cor Vos © 2023