Evenepoel maakt favorietenstatus waar op WK tijdrijden, Van Aert doet niet mee om medailles

Remco Evenepoel heeft zich in Glasgow gekroond tot wereldkampioen tijdrijden. Hij bleef Filippo Ganna en Joshua Tarling glansrijk voor.

UCI World Championships Cycling 2023 ITT Elite

De eerste prof die een tijd neerzette, was de Ier Ryan Mullen. Maar hij zou logischerwijs niet meestrijden om de overwinning. Op het eerste tussenpunt bleek het uit te gaan draaien op een driestrijd. De toptijd daar was voor Filippo Ganna, die na 12,5 kilometer respectievelijk vier en zes seconden voor lag op Evenepoel en de verrassende Joshua Tarling. Duidelijk werd wel dat favorieten als Rohan Dennis, Stefan Küng en Wout van Aert de regenboogtrui niet zouden veroveren.

Tarling, een pas 19-jarige Brit die sinds dit seizoen voor INEOS Grenadiers rijdt en vorig seizoen wereldkampioen tijdrijden werd bij de junioren, zette zijn goede tijdrit door op het tweede tussenpunt. Tarling was na een kleine 35 kilometer namelijk een minuut (!) sneller dan Dennis en Van Aert.

Tarling zet door

Tarling knalde aan de meet de beste tijd tot dan - van de Portugees Nelson Oliveira - van de tabellen. Tarling was liefst 1 minuut en 4 seconden sneller dan hem. Hij deed 56 minuten en 7 seconden over de 47,8 kilometer. Goed voor een gemiddelde snelheid van 51,1 kilometer per uur. Wat het waard zou zijn met betrekking tot het podium was nog afwachten.

Het was namelijk wachten op de tussentijden van Ganna en topfavoriet Evenepoel, die bij het tweede tussenpunt beiden onder de tijd van Tarling doken. Ganna was dertien seconden sneller, terwijl de Belg een voorschot nam op de overwinning door nog weer twaalf seconden onder de tijd van de Italiaan te duiken. Vanaf dan was het verworden tot een tweestrijd.

Ganna pakte op het tweede tussenpunt twee seconden terug, terwijl de laatste kilometer een lastig kasseienklimmetje bevatte. Evenepoel had echter nog genoeg in de benen, want de Belg was al met al twaalf seconden sneller. Evenepoel was al eens tweede op het WK tijdrijden en finishte twee keer als derde, maar nu is daar dan eindelijk de gouden medaille.

Nieuws
  • Photo: Jan de Meuleneir/PN/Cor Vos © 2023