Klein sneertje Pidcock naar Van der Poel in startpositierel? 'Ze hebben me naast iemand gezet die achter me zou moeten staan'

De UCI krijgt er in ieder geval van langs van kersvers wereldkampioen mountainbiken Tom Pidcock in de rel over de startposities.

UCI World Championships Cycling 2023 MTB elte men CCO

Zijn eigen mountainbikewedstrijd op het WK in Schotland verliep heel wat beter dan die van Mathieu van der Poel: waar de Nederlander helaas al in de startloop ten val kwam en moest opgeven, daar rukte Tom Pidcock op en pakte hij de wereldtitel.

Maar buiten het sportieve aspect ging het vooraf ook vooral over de startpositierel. De UCI gaf 'wegsterren' Mathieu van der Poel, Tom Pidcock en Peter Sagan door een olifantenpaadje in de eigen regels een plek op de vijfde startrij in plaats van verder naar achteren.

Dit leidde tot een open brief van een groot aantal mountainbikers waarin zij hun beklag deden over de plotselinge regelverandering vlak voor de start. Na afloop van de koers bleek ook Tom Pidcock het er niet mee eens te zijn.

Sterker nog, ook hij voelde zich benadeeld door de wielerbond, want Pidcock reed in tegenstelling tot Van der Poel wel wereldbekers om de nodige punten te behalen die hem op eigen kracht nog een enigszins redelijke startpositie opleverden.

Tekst gaat door onder de advertentie

Oneerlijk

Ook hij vond de actie van de UCI daarom maar niks en leek daarbij een klein sneertje aan Van der Poel te geven. "Het is gewoon bullshit, toch? Het was niet voor mij, ze hebben me gewoon naast iemand gezet die eigenlijk achter me zou moeten staan", doelt hij waarschijnlijk op Van der Poel.

Bovendien offerde de Brit deels z'n Tour op voor het MTB'en. "Het is ongelofelijk. Ik heb ook drie weken voorbereiding op de Tour de France opgeofferd om te kunnen mountainbiken. Op die manier kon ik punten scoren, en dan veranderen ze die regel op de dag voor de wedstrijd. Dat kun je niet maken, het is oneerlijk", zei hij na afloop tegen de verzamelde pers.

MTB
  • Photo: Kei Tsuji/SCA/Cor Vos © 2023