Van Wilder laat niets los over volgende DSM-vertrekker: 'Van Nederlandse pers veel kritiek over me gekregen'

Ilan Van Wilder verlengde onlangs zijn contract met twee seizoenen bij Soudal Quick-Step, waar hij meer dan tevreden is.

Belgian national championships cycling ITT 2023 elite men

In Het Nieuwsblad gaat Van Wilder in op zijn contractverlenging. "Ik vind de werking goed en ben zeer, zeer, zeer gelukkig hier", vertelt hij over Soudal Quick-Step. "Anders had ik nooit voor twee jaar bijgetekend. Dat zeg ik niet zomaar, want ik ken de andere kant ook, na mijn ervaring bij DSM."

Van Wilder vertrok terwijl hij nog een contract had bij het huidige Team dsm-firmenich. Afgelopen week kwam het nieuws naar buiten dat landgenoot Harm Vanhoucke hetzelfde doet. "Daar ga ik niet veel over zeggen. Maar ik weet dat ik heel veel kritiek over me heb gekregen toen ik door die moeilijke periode ging, vooral in de Nederlandse pers. Ik was arrogant en een dikke nek. Voor mezelf weet ik hoe het echt zat, maar ik wil er niet meer op terugkomen. De feiten die zich nu opnieuw afspelen, laat ik voor zich spreken."

Eigen kans

Hoe dan ook is Van Wilder in dienst van Soudal Quick-Step een stuk beter gaan presteren. Dat speelde uiteraard ook mee in zijn keuze te blijven. "Er was best wel wat interesse van andere ploegen, maar eigenlijk had ik al een mondeling akkoord met Patrick Lefevere na Luik-Bastenaken-Luik. Daarna was het kwestie om een moment te vinden om effectief te tekenen. Uiteindelijk is dat een week na de Giro of zo al gebeurd."

In zijn contract heeft hij de garantie staan ook voor eigen kans te mogen rijden. "Dat vond ik een belangrijk punt, ja. Anders had ik niet bijgetekend. Ik ben te jong om me nu volledig te storten op een carrière als knecht of helper of hoe je het ook wil noemen. Ik denk niet dat het arrogant is om dat te zeggen. Uiteindelijk heb je als jonge renner altijd de ambitie om zelf je kans te gaan."

Hij benadrukt dat hij zich heus niet te groot voelt om zich te schikken in een rol als helper. "Als ik straks merk dat ik beter marcheer in een rol als helper, dan ben ik zeker bereid om die persoonlijke ambities op te doeken. Maar op mijn drieëntwintigste is dat gewoon nog niet aan de orde. Ook dit jaar had de ploeg beloofd dat ik na de Giro voor mezelf zou kunnen rijden en die belofte komen ze nu ook na."

Nieuws
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2023