Kaden Groves bezorgt Alpecin-Deceuninck wéér zege in grote ronde na chaotische finale

Kaden Groves heeft de vierde etappe in de Vuelta a España gewonnen. De Australiër was na een chaotische finale duidelijk de beste.

Giro dÕItalia 2023 - 106th Edition - stage- 11

Het was de eerste echte kans voor de sprinters in de Vuelta. Er lagen weliswaar nog twee klimmetjes in de slotfase, maar daarop werd geen koers gemaakt. Drie renners reden de hele dag vooruit: leider in het bergklassement Eduardo Sepulveda (Lotto-Dstny), Ander Okamika (Burgos-BH) en David Gonzaléz (Caja Rural-Seguros RGA). Zij werden echter op een kleine twintig kilometer van de meet bijgehaald.

Verder gebeurde er de hele dag weinig. Net voordat Okamika en Gonzaléz werden bijgehaald - Sepulveda had zich al terug laten zakken - lag nog een tussensprint. Het resterende puntje werd gepakt door Nederlander Marijn van den Berg, wat duidt op ambities in het puntenklassement. De renner van EF Education-EasyPost heeft dan ook de gave om een bergje te overleven.

Grote val

Vervolgens was het wachten op de massasprint, die de laatste vijfhonderd meter nog wel redelijk omhoogliep. Op zes kilometer van de meet meldde Alpecin-Deceuninck zich op kop van het peloton. Er leek niets aan de hand, maar ineens was er een omvangrijke valpartij op hoge snelheid met daarbij onder anderen Kobe Goossens, Santiago Buitrago, Bryan Coquard en ook Wilco Kelderman.

De sprintvoorbereiding ging door, maar het bleef door die val chaos troef. Op vierhonderd meter van de meet zat Marijn van den Berg op kop in de laatste lastige bocht, maar de Nederlander kon de bocht niet houden en ging ook tegen de grond. Het was Molano die leek te gaan winnen, maar de Colombiaan viel in de laatste rechte streep stil en zag Groves nog voorbijkomen.

Nieuws
  • Photo: Ivan Benedetto//SCA/Cor Vos © 2023