Shirin van Anrooij na solostunt in Tour de l'Avenir Femmes: 'Niet eenvoudig om uit te leggen wat er allemaal gebeurde'

Shirin van Anrooij beleefde gisteren een wonderdag op de fiets. Ze won de Tour de l'Avenir Femmes met grote voorsprong.

Shirin van Anrooij loopt en fietst bijna altijd met een enorme glimlach rond, maar gisteren na de slotetappe van de eerste editie van de Tour de l'Avenir Femmes was die nog wat groter dan normaal. De Zeeuwse hield namelijk op ongeziene wijze huis in de Franse Alpen.

Ze won de rit over de Col des Saisies, de Cormet de Roselend en een slotklimmetje nabij Bourg Saint Maurice met grote voorsprong. De cijfers zeggen al heel veel: Van Anrooij had op de meet 2 minuut 20 voorsprong op nummer twee Anna Shackley en 3 minuut 31 op nummer drie Petra Stiasny.

Concurrentes voor het algemeen klassement Gaia Realini en Antonia Niedermayer (zij droeg het geel) volgden respectievelijk op 3 minuut 36 en 6 minuut 34. De Duitse kwam samen met Fem van Empel over de meet, in deze ronde teamgenootje van Van Anrooij, omdat de koers in landenteams wordt verreden.

Reactie Van Anrooij

Van Anrooij richtte kortom een slagveld aan. Hoe ze dat deed, wist ze na afloop zelf eigenlijk niet eens. Op de site van haar reguliere ploeg Lidl-Trek reageerde ze uitgebreid.

"Poeh, het is niet eenvoudig om uit te leggen wat er gisteren allemaal gebeurde. Ik heb mezelf ook verrast. 's Ochtends voelde ik me al heel goed en toen ben ik er maar gewoon voor gegaan. Dat pakte uiteindelijk heel goed uit."

Het was zeker geen ronde zonder tegenslag voor Van Anrooij. "In de tweede etappe viel ik heel hard en zelfs vanochtend had ik in de rit nog pech, een issue met m'n voorwiel. Dat was even heel frustrerend, maar ik bleef gefocust en ging gewoon vol gas. M'n benen waren zo goed dat ik nergens anders aan dacht."

Van Anrooij vertelt over het wedstrijdverloop. "Gaia Realini ging op de Cormet de Roselend en ik wilde het gat absoluut voor de top dichten en aanvallen voor de lange afdaling. Dat was voor mij de plek om solo te gaan. Daarna gaf ik alles, met de mooie motivatie van ons supergoeie nationale team hier."

Tekst gaat door onder de advertentie

Teleurstellende Giro en NK

Een mooie zege voor Van Anrooij, die haar ook weer het nodige vertrouwen geeft. Na een fantastisch voorjaar beleefde ze namelijk een minder periode. "Ik had heel hard getraind voor het NK en de Giro, m'n twee grootste doelen van het seizoen, maar daar voelde ik me heel slecht. Dat was een beetje een mentale struggle. Ik heb daarna tien dagen m'n fiets niet aangeraakt en deze week, vooral vandaag, viel alles weer op z'n plek."

Van Anrooij haar wegseizoen zit er nog niet op. Ze rijdt vanaf dinsdag de Simac Ladies Tour in eigen land, de koers waarin Annemiek van Vleuten afscheid neemt van de professionele wielersport.

Achtergrond
  • Foto: Anouk Flesh / Tour de l'Avenir Femmes