Eerste details over parkoers Tour de France 2024 onthuld

De Ronde van Frankrijk 2024 vindt pas over 10 maanden plaats, maar enkele details over het parkoers zijn reeds gelekt!

Tour de France 2023 - stage 17

Op 25 oktober wordt in Parijs het volledige parkoers van de Tour de France 2024 voorgesteld. Op de website Velowire heeft Thomas Vergouwen echter al een deel van het parkoers kunnen achterhalen. Daarvoor baseerde hij zich op nieuwsberichten van lokale media, eigen bronnen en hotelboekingen.

De Ronde van Frankrijk wordt volgend jaar tussen 29 juni en 21 juli verreden. Dat de Tour in 2024 voor de allereerste keer in Italië van start gaat, is al langer geweten. Firenze mag straks de Grand Départ organiseren. De openingsetappe is 205 kilometer lang en finisht in Rimini.

De tweede etappe wordt verreden tussen Cesenatico, de geboorteplaats van Marco Pantani, en eindigt 200 kilometer verder in Bologne. Rit drie voert het peloton van Piacenza naar Turijn voor een etappe van 225 kilometer.

Op dag vier wordt de grens met Frankrijk overgestoken. De etappe gaat van start in Pinerolo en komt aan in Valloire, een skigebied in het Franse departement Savoie. De volgende etappes zijn nog een vraagteken. De negende rit zou een individuele of ploegentijdrit zijn met start in Dijon, waar daags nadien ook de eerste rustdag gehouden wordt, en finisht op het circuit van Prenois.

Plateau de Beille

Daags na de rustdag trekt het Tourpeloton normaal gezien naar Saint-Amand-Montrond, de geboorteplaats van Julian Alaphilippe. Vervolgens gaat het parkoers richting Centraal Massief naar de Pyreneeën. Welke beklimmingen op het programma staan is nog niet geweten, maar de loodzware Plateau de Beille (16 km, 7.7%) zal er wellicht bij zitten.

In 2015 won Joaquim Rodriguez op Plateau de Beille. Photo VK/PN/Cor Vos © 2015

Isola 2000

De tweede rustdag vindt in Carcassonne plaats. De 18e etappe start in Gap en finisht in Barcelonnette, in de regio Provence-Alpes-Côte d'Azur. De volgende dag staat een finish op de monsterlijke Isola 2000 (20.6 km, 7.2%) op het programma, maar ook die aankomstplaats is nog twijfelachtig.

Nice

Het slotweekend staat wel al vast. Op de voorlaatste dag staat een korte, maar zware etappe op het programma. De start ligt in Nice. De finish ligt 132 kilometer verder op de loodzware Col de la Couillole (16 km, 7.3%).

Tadej Pogacar won dit voorjaar in Parijs-Nice de etappe naar Col de la Couillole. Photo: Luca Bettini/SCA/Cor Vos © 2023

Op de slotdag worden er vanwege de Olympische Spelen in Parijs geen ererondjes gereden op de Champs-Elysées. ASO wil wel de ranzendspannende tijdrit van 1989 op de Champs-Elysées achterna, want er staat een individuele tijdrit van 35,2 kilometer van Monaco naar Nice op het programma. Zal het verschil tussen de winnaar en de nummer twee deze keer wel meer dan 8 seconden bedragen?

Nieuws
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2023