Neilson Powless hoopt op Vuelta-eindzege Kuss: 'Zal een grote impact hebben op het Amerikaanse wielrennen'

Neilson Powless kijkt met veel plezier naar hoe zijn oud-ploeggenoot Sepp Kuss de laatste dagen in de rode trui rondrijdt en steeds dichter bij de eindzege komt. 

Larry H.Miller Tour of Utah 2018 - stage -5

Sepp Kuss is bezig aan een fantastische Vuelta. Hoewel teamgenoot Jonas Vingegaard steeds meer tijd terugpakt op de Amerikaan van Jumbo-Visma heeft hij voorafgaand aan de rit naar de Angliru nog altijd de rode trui om z'n schouders.

"Ik denk dat hij de leiding zeker kan vasthouden", zegt Powless tegen Velo . ''Ik vind het geweldig. Sepp Kuss is zo'n geweldige kerel. Ik heb het gevoel dat veel mensen dit al een tijdje konden zien aankomen, vooral in de Vuelta.

Het is een perfect parkoers voor hem en hij is gewoon een van die jongens die altijd goed is, en altijd goed in de bergen. Een race als de Vuelta later in het jaar met niet al te veel tijdritten en met een supersterk team is perfect voor hem.''

Oud-teamgenoten

Kuss en Powless zitten niet meer in hetzelfde team, maar het duo beleefde tegelijkertijd hun grote doorbraak bij Jumbo-Visma en kennen elkaar goed.

Het tweetal werd in 2018 prof bij het Nederlandse team, maar Powless vertrok na twee seizoenen om in 2020 voor het huidige EF Education-EasyPost te gaan rijden.

''Hij is heel blij en gelukkig en is eigenlijk altijd heel ontspannen. Sepp heeft zich nog nooit ergens druk over gemaakt. Hij houdt gewoon van het leven en van fietsen en dat is te zien in de koers'', aldus Powless.

Boost voor het Amerikaanse wielrennen

“Als Sepp deze Vuelta wint, dan heeft dat een grotere impact dan welke andere race dan ook waar de Amerikanen de rest van dit seizoen aan hebben deelgenomen, althans in mijn ogen."

Zowel bij de mannen als bij de vrouwen, heeft het wielrennen in Amerika het moeilijk. Er zijn slechts drie UCI-gerangschikte koersen, met de Ronde van de Gila, de Joe Martin Stage Race en de Maryland Cycling Classic.

“Ik hoop dat dit betekent dat er in Amerika meer wegkoersen zullen plaatsvinden”, zei Powless over de impact die een potentiële Kuss-overwinning zou kunnen hebben. “Je zult zeker een heropleving van Amerikaans talent zien, gezien het aantal kinderen dat door dat soort prestaties geïnspireerd raakt. Wat Kuss nu doet heeft een enorme impact op het Amerikaanse wielrennen.''

Vuelta a España
  • photo Brian Hodes/Cor Vos © 2018***USA-OUT***