Balende Enric Mas mist ploeggenoten bergop: 'Heel moeilijk tegen Jumbo-Visma op te boksen'

Waar Jumbo-Visma vaak met een overtal zit, ziet Enric Mas zichzelf al snel geïsoleerd wanneer het bergop gaat.

Vuelta Espana 2023 - Stage-13

Met Jonas Vingegaards overwinning in de zestiende etappe zag Enric Mas met lede ogen toe hoe het podium van het algemeen klassement nog weer wat verder uit zicht raakte. De Spanjaard verloor een dikke minuut op de Tour de France-winnaar. Wel pakte hij enkele seconden terug op rodetruidrager Sepp Kuss.

Mas staat in het algemeen klassement nu vijfde, en heeft nog anderhalve minuut goed te maken op nummer drie Primoz Roglic om het podium nog te behalen. Daartussen staat ook nog landgenoot Juan Ayuso, die een halve minuut korter staat in het klassement.

Snel geïsoleerd

Op de slotklim zag de Spaanse kopman al gauw geen teamgenoten meer om zich heen. 'We hebben een uitstekende ploeg voor het vlakke, maar niemand om mij bergop te helpen.'' Het contrast is daarmee erg groot met Jumbo-Visma die momenteel het volledige klassement domineert.

''Net zoals de voorgaande ritten is het heel moeilijk om tegen Jumbo-Visma op te boksen. Het was niet mogelijk om voor de ritzege te strijden', concludeert Mas teleurgesteld in een interview met Eurosport.

De meervoudig nummer twee van de Vuelta gaf toe dat hij eigenlijk zelf voor de aanval wilde kiezen op de slotklim, maar dat hij uiteindelijk vooral veel moest reageren op anderen. ''Roglic ging op het moment dat ik ook wilde gaan, net als João Almeida. Ik reageerde dan wel op Roglic, maar het is jammer dat Vingegaard een minuut pakt. Hij is een winnaar en gewoon bijzonder sterk bergop.''

Vuelta a España
  • Photo: Rafa Gomez/SCA/Cor Vos © 2023