Vuelta | Een miniklassieker! Alles wat je moet weten over etappe 20: Manzanares El Real-Guadarrama

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Parkoers

Met 208,4 kilometer is de langste etappe van deze Vuelta a España tot de voorlaatste dag bewaard. De etappe die in Bejes eindigt is een soort mini-klassieker waar het de hele dag op en af gaat en waar een goede ploeg echt iets kan betekenen voor hun kopman.

Escartín: “De etappe heeft geen enkele noemenswaardige beklimming, maar toch moeten de renners meer dan 4.000 hoogtemeters overbruggen. Verdeeld over tien beklimmingen van derde categorie. Het terrein is bochtig, waardoor er weinig tijd is om even tot rust te komen.” De top van de laatste klim ligt op zo’n vijftien kilometer van de meet. De stijgingspercentage zijn mild dus kunnen de klassementsrenners elkaar in de greep houden.

Profiel

Beeld: ASO

Tijd & TV

Je volgt de Tour op Eurosport, Sporza of, in het weekend, bij de NOS - de Nederlandse omroep doet vanaf 8 september eveneens dagelijks live verslag op NPO2. Volgens het snelste tijdschema zijn de renners om 17.13 uur binnen. Rijden ze wat rustiger dan is de finish om 17.48 uur voorzien.

Wielerhistorie

Ken je Francisco Mancebo nog? De Spanjaard is inmiddels 47 jaar oud, maar hij koerst nog steeds. Mancebo rijdt voor de Japanse ploeg Matrix Powertag. De klimmer heeft een zeer opvallende loopbaan achter de rug. Hij maakte bij Banesto in 1998 zijn debuut in het profpeloton, maar zag in 2006 door Operación Puerto zijn loopbaan in de WorldTour (toen ProTour) beëindigd worden.

Mancebo eindigde één keer op het podium in de Vuelta en won een etappe in eigen land. In 2005 ging een etappe door Manzaneras El Real en daarin finishte Mancebo achter Carlos García Quesada tweede.

Trivia

De renners rijden in de twintigste etappe door de Sierra de Guadarrama. Dit gebergte heeft een lengte van tachtig en een breedte van twintig kilometer. Het hoogste punt is de Peñalara, dat op 2430 meter ligt. De begroeiing van deze bergketen kenmerkt zich door een overvloed aan dennenbossen. Wat betreft dieren vind je hier onder meer herten, reeën, wilde zwijnen, dassen en wilde katten. Richting Madrid - meer naar het zuiden - liggen de dichtbevolkte gebieden.