Zonneveld ziet potentieel conflict tussen Roglic en Vingegaard: 'Strategisch zou het voor Jumbo het beste zijn als Kuss wint'

Eén van de drie Jumbo-Visma-renners zal de Vuelta a España winnen. De grote vraag: wie van de drie staat op het hoogste schavot in Madrid?

Vuelta Espana 2023 - Stage-17

Op de Angliru reden Roglic en Vingegaard weg van leider Kuss. Hoewel Amerikaanse media op hun achterste poten staan, denkt Thijs Zonneveld dat het potentiële conflict bij Jumbo-Visma niet met Kuss is, maar tussen Roglic en Vingegaard. "Het conflict dat aan het smeulen is, is tussen Vingegaard en Roglic", vertelt hij in In het Wiel. "Het is namelijk niet de klassieke situatie. Als het alleen Roglic of Vingegaard was geweest, was het veel beter te managen."

Dan had iedereen het chic gevonden als de kopman de Vuelta gunde aan zijn helper. "Nu zijn ze bezig met: als ze zelf niet winnen, dan Kuss. En niet de ander. Dat zie je terug in de ritten. Dat Roglic denkt: als Kuss weg is, dan kan ik dat accepteren. Maar Vingegaard? Die staat niet hoger dan ik in de pikorde. Dan begint het een egodingetje te worden. Dan gaat Roglic óók. En als Roglic dan gaat op de Angliru, dan denkt Vingegaard: dan blijf ik ook niet bij Kuss."

Er zit een potentieel conflict ziet Zonneveld. "Stel Vingegaard wint de Vuelta en Roglic mocht dagenlang niet aanvallen doordat hij de positie van Kuss moest beschermen. Of andersom. En op het laatste moment rijdt één van beiden Kuss voorbij. Dan denkt de andere vedette: wat is dit nou? Strategisch gezien zou de ploeg beter ervoor kiezen om Kuss de Vuelta te laten winnen."

Het ging ook over de vrouw van Roglic, die een bericht likete over de tactiek van Jonas Vingegaard, die tegen de stalorders zou zijn ingereden. "Dan weet je ook een beetje hoe Roglic met zijn vrouw aan de telefoon zit. Die baalt. Die denkt: wtf, dit was niet de afspraak. Hij denkt: moet ik me dan wel aan de afspraak houden?

"Het is een ingewikkeld probleem, omdat het zo laat in de Vuelta is. Het is niet alleen nog de sterkste, maar ook de slimste of smerigste die wint. Misschien moet Kuss gaan aanvallen, zodat ze er beiden niet achteraan kunnen."

Achtergrond
  • Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 2023