Michel Wuyts snapt niets van vroege aanval Remco Evenepoel: 'Deze move was gewoon dom'

Remco Evenepoel koos in de 17e etappe al vroeg voor de aanval, door op 80 kilometer van de meet aan de boom te gaan schudden. De leider van het bergklassement moest zijn vroege inspanningen echter bekopen op de bevreesde Alto de El Angliru, waar hij al snel werd ingerekend door de klassementsmannen. 

Kristallen Fiets 2022

Michel Wuyts zat er met verbazing naar te kijken hoe Remco Evenepoel zo vroeg ten aanval trok, en noemt het een domme beslissing. ''Als zijn doelstelling was om de bergtrui binnen te halen, dan heeft hij daar een mooi zaakje voor gedaan. Maar het was toch de verwachting dat hij mee zou gaan doen om de ritwinst. Dan was zijn actie om op 80 kilometer van de finish aan te vallen gewoon dom'', zegt de Belgische journalist tegen HLN.

''Je kunt in een etappe naar de Angliru niet zo vroeg al beginnen met vechten en dan nog hopen dat je in de finale nog mee kunt doen. Dan wordt je automatisch teruggefloten.''

Wuyts had de jonge Belg liever op een defensievere manier zien rijden. ''Dan kon hij zo nog altijd punten sprokkelen voor zijn bergtrui en eens kijken waar hij nu staat tegenover die echte toppers. Het was voor zichzelf ook een mooie kans om vertrouwen op te doen voor de Ronde van Frankrijk van volgend jaar.''

Wuyts ook kritisch op ploegleiding

De analist van HLN is overigens niet enkel kritisch op Evenepoel, maar vraagt zich ook af waar de ploegleiding van Soudal Quickstep mee bezig is.

''Waarom wordt hij erin gesteund om op 80 kilometer al aan de boom te gaan schudden. Is er dan niemand die tegen hem zegt dat hij zich een beetje in moet houden en het eens over een andere boeg moet gaan gooien? Misschien had hij wel de benen om op de Angliru als eerste boven te komen. Op de Alto del Cordal vond ik hem in ieder geval imponeren'', sluit Wuyts af.

Vuelta a España
  • Photo: Peter de Voecht/PN/Cor Vos © 2022