Johan Bruyneel kritisch op Jumbo-Visma: 'Dit was echt een shitshow'

Johan Bruyneel is duidelijk niet te spreken over de tactiek van Jumbo-Visma en noemt het de 'Jumbo-Visma shitshow.'

"Mister Roglic, Kuss heeft jou geholpen aan de Giro-overwinning. En mister Vingegaard, hij heeft jou geholpen bij het winnen van de Tour van dit jaar en die van vorig jaar. Daarnaast is hij ook nog eens jarig. En Vingegaard, wilde jij niet supergraag een rit winnen voor je jarige dochter?"

Johan Bruyneel is het duidelijk niet eens met de manier van rijden van de kopmannen van Jumbo-Visma.

''Er is slechte verbinding in het gebied van de Angliru. Ik geloof best dat de ploegleiding geen zicht had op wat er in de koers gebeurde. Maar voor die renners: jullie staan 1, 2, en 3 in het klassement. Als de rode trui dan moet lossen, dan wacht je altijd'', zegt de oud-profrenner in de podcast THE MOVE.

Geen captain aan het stuur

Volgens Bruyneel is het ontbreken van een captain de verklaring voor het 'bijzondere koersgedrag'.

''Er is geen captain in het team, die duidelijk zegt hoe de zaken gaan verlopen. Ik heb het idee dat de ploegleiding niet echt autoriteit heeft. In de positie waarin ze nu zitten kunnen ze gewoon een script schrijven, en dat uitvoeren. Maar dat doen ze niet. Op het moment dat Kuss de andere twee niet meer kan bijhouden ontstaat er complete chaos. Ze weten niet meer wat ze moeten doen.''

''Als je kijkt naar het seizoen van Jumbo-Visma: Ze gaan alle drie de grote rondes winnen. Er is toch geen mooier scenario te bedenken, dan dat ze die drie rondes elk met een andere renner winnen. Waarvan de Vueltawinnaar die andere twee dan ook nog eens heeft geholpen.''

''Oh guys!''

Bruyneel gelooft niet dat Kuss net zo graag een van zijn teamgenoten de Vuelta ziet winnen als zichzelf. ''Ik denk niet dat op het moment dat Kuss gisteren moest lossen hij ''Go guys'' riep, maar ''Oh guys, wait for me'', zegt Bruyneel grappend.

''Als Kuss morgen weer moet lossen, hij verliest daarmee de Vuelta en hij is niet super pissig op Roglic en Vingegaard. Dan is er iets mis met hem. Want dat is niet normaal'', aldus de Belg.

Achtergrond
  • Beeld: Cor Vos