Geraint Thomas: 'Sepp Kuss verdient meer respect van zijn team'

Menig wielerfan, maar ook het gros van het peloton, ziet het liefst Sepp Kuss deze Ronde van Spanje winnen.

Vuelta Espana 2023 - Stage-8

Jumbo-Visma zit met een luxeprobleem. De geel-zwarte brigade trok met een sterrenensemble en twee kopmannen naar de Ronde van Spanje, maar nu blijkt ook superknecht Sepp Kuss, na 17 etappes nog steeds in het rood, volop mee te doen voor eindwinst.

Omdat Jonas Vingegaard nog maar pas de Tour won en Primoz Roglic de Giro won, gunnen velen Kuss de eindzege. Bovendien cijfert de Amerikaan zich al jaren weg in dienst van zijn Sloveense en Deense kopman. Roglic en Vingegaard krijgen zo een mooie gelegenheid om hun meesterknecht eens te bedanken voor zijn diensten van de afgelopen jaren.

Ook Geraint Thomas deelt de mening van menig wielerfan. De Welshman weet na 19 grote rondes en een Tourzege, als geen ander hoe je een grote ronde aanpakt. "Als de leider van je ploeg van bij de start sterker is, dan moet hij kunnen koersen om de zege", zei hij aan Eurosport.

"Maar als je deze situatie en de Angliru bekijkt: zo'n groot verschil is er niet. Sepp Kuss moest woensdag pas op het einde lossen. Dat is toch iets anders dan wanneer er een kloof is tussen de kopmannen en de meesterknecht." (Lees verder onder de foto)

Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 2023

Thomas vindt echter niet dat je een eindzege in een grote ronde zomaar weggeeft. "Maar dat is hier niet het geval. Sepp is goed genoeg om in deze positie te staan. Het grappige is dat Jumbo-Visma die kaart zelf getrokken heeft. Tijdens de zesde etappe hebben ze hard gereden om dat gat te slaan en nu veranderen ze een beetje van gedachten."

"Ik voel een beetje mee met Sepp. Hij verdient meer respect, vooral van zijn team. Ik zou graag hebben dat Sepp wint, net als het gros van het peloton."

Roglic

Ook Primoz Roglic, die in de Giro in extremis Thomas nog uit het roze reed, krijgt een veeg uit de pan. De Sloveen demarreerde samen met Vingegaard op de Angliru en liet zo Kuss achter. "Dat was niet nodig" vindt Thomas.

"Hij had ook zo kunnen winnen, hij hoefde niet te blijven koersen. Hij had kunnen vertragen. Ze waren met z'n drieën. Er was geen concurrentie meer en het podium ligt vast."

Vuelta a España
  • Photo: Miwa iijima/Cor Vos © 2023