Remco Evenepoel klimt naar derde ritzege in Vuelta en is definitief bergkoning

Remco Evenepoel heeft de 18e etappe in de Ronde van Spanje op zijn naam geschreven. Hij mag straks ook de bollentrui mee naar huis nemen.

Vuelta Espana 2023 - Stage-17

De hoogdag in de Vuelta was gisteren, maar ook vandaag stond een lastige bergrit op het programma. De renners moesten vijf lastige beklimmingen over. De finish lag op de top van La Cruz de Linares (8.3 km, 8.5%), die twee keer na elkaar moest beklommen worden.

Remco Evenepoel had opnieuw zin om aan te vallen. Vrijwel meteen na de start glipte de bergkoning mee in een vroege vlucht met 14 renners. Ook Egan Bernal, Damiano Caruso, Andreas Kroon en Nico Denz zaten mee voorin. Het peloton liet hen rijden. Op de eerste klim van de dag bedroeg de kloof al 6 minuten. Evenpoel pakte de volle buit op de top.

Aan de voet de tweede klim van de dag reed de kopgroep al 10 minuten voor het peloton uit. Op de top pakte Evenepoel opnieuw alle bergpunten, waardoor hij straks met zekerheid de bergtrui mee naar huis mag nemen.

Op de derde klim van de dag bepaalde Evenepoel het tempo. Dat lag behoorlijk hoog, waardoor enkele renners afhaakten. Met z'n vieren klommen ze naar de top. Bernal, Bernard en Piccolo kwamen in de afdaling weer aansluiten.

La Cruz de Linares

Op de eerste keer Cruz de Linares haakte Bernal dan toch definitief af. Op vier kilometer van de top loste Evenepoel iedereen die toen nog in zijn wiel zat. De bergkoning sloeg al snel een flinke kloof. Aan de voet van de slotklim volgden achtervolgers Damiano Caruso en Max Poole al op ruim twee minuten.

Evenepoel reed bergop alleen maar verder weg en bereikte solo de finish. Het is al zijn derde ritzege in deze Vuelta. Damiano Caruso werd tweede op 4'44". Andreas Kron strandde op plek drie op 5'10".

Bij Jumbo-Visma hebben ze op de slotklim duidelijk gemaakt dat Sepp Kuss deze Vuelta mag winnen. Roglic en Vingegaard hielden de benen stil. Landa probeerde tevergeefs tijd terug te pakken en Enric Mas won het sprintje in de groep met de klassementsmannen. Beelden en uitslag:

Morgen verlaat het peloton het gebergte en zijn de sprinters nog eens aan de beurt. De etappe voert in 177,1 kilometer van La Bañeza naar Íscar.

Nieuws
  • Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 2023