Dainese klopt Ganna in massasprint, grote valpartij ontsiert finale

Alberto Dainese heeft de 19e etappe in de Ronde van Spanje op zijn naam geschreven. De Italiaan klopte Filippo Ganna en Marijn van den Berg in een massasprint.

Vuelta Espana 2023 - Stage-5

Het peloton heeft gisteren het hooggebergte verlaten en keert er niet meer terug. Vandaag mochten de sprinters nog eens aan de bak, want de etappe liep van La Bañeza naar Íscar over vlakke wegen.

Drie Fransen en een Tsjech zagen vandaag een avontuur in de vroege vlucht wel zitten. Het ging om Davy Clément (Groupama-FDJ), Paul Lapeira (AG2R-Citroën), Mathis Le Berre (Arkéa-Samsic) en Michal Schlegel (Caja Rural - Seguros RGA). Op 20 kilometer van de aankomst werden ze ingerekend door het peloton.

Finale

Meteen na de hergroepering trok de Italiaan Samuele Battistella in z'n ééntje ten aanval. Ook hij kon niet opboksen tegen het aanstormende peloton, waar de sprintersploegen hun treintjes op de rails aan het zetten waren. In de slotkilometer vond vooraan in het peloton een grote valpartij plaats. Topfavoriet Kaden Groves lag erbij.

Een uitgedund peloton ging sprinten om de zege. Filippo Ganna zette vroeg aan, maar zag zijn landgenoot Alberto Dainese vlak voor de streep nog voorbij hem razen. De Nederlander Marijn van den Berg (EF Education-EasyPost werd knap derde. Beelden en uitslag:

Morgen staat een erg pittige etappe op het programma. In de voorlaatste rit moeten de renners 10 (!) keer een klimmetje van derde categorie over. De finish ligt op het vlakke.

Nieuws
  • Photo: Miwa iijima/Cor Vos © 2023