Sven Nys maakt zich zorgen om annulaties in de crosskalender: 'Mijn hart bloedt als ik zie dat de cross inkrimpt'

In het buitenland zijn ze er al aan begonnen, maar bij ons is er eind september nog steeds geen enkele cross verreden.

Wereldbeker cyclocros in Rucphen 2021 Junior men

Het is nog even wachten op de eerste cross op Belgische en Nederlandse bodem. Pas op 8 oktober wordt in Beringen hun crossseizoen écht op gang getrokken. En dat is behoorlijk laat. Veldritlegende Sven Nys trekt aan de alarmbel.

"We staan voor overgangsjaren", vertelt Nys aan Het Nieuwsblad. “We hebben daar intern ook al gesprekken over gehad en mijn hart bloedt als ik zie dat de cross inkrimpt. Ik denk dat we nog een paar jaar door een zure appel heen moeten.”

De reden is duidelijk: Mathieu van der Poel en Wout van Aert geven al enkele jaren de voorkeur aan de weg en beginnen pas later aan hun crosswinter. Na een slopend seizoen hebben ook de allergrootsten immers nood aan rust. (Lees verder onder de foto)

Photo: Anton Vos/Cor Vos © 2023

"Ik snap heel goed dat ze even moeten rusten", zegt Nys. "Dat ze blijven crossen, is een zegen voor het veldrijden. Zij zorgen voor veel aandacht. Maar het gevolg is dat iedereen in de kerstperiode wil organiseren."

Toekomst

Hoe het veldrijden er in de toekomst zal uitzien? "Ik denk dat de traditionele crosser opnieuw de bovenhand zal krijgen, want we gaan niet elke vijf jaar atleten van het niveau van Mathieu of Wout meemaken. Wat zij doen, is heel straf. Ik denk dat we teruggaan naar crossers die van begin oktober tot eind februari crossen.

"Tegelijk gaan er altijd weer nieuwe mannen opstaan die de cross speciaal maken. Wie dat zal zijn, dat moeten we afwachten, maar dat is al veertig jaar zo."

En staan we nu voor enkele overgangsjaren. "Toch blijf ik erop hameren dat we vorige winter ook zonder Wout of Mathieu mooie wedstrijden hebben gezien. Daar willen we naartoe: dat de cross attractief blijft, ook in oktober."

Wereldbeker

De wereldbeker reist deze winter weer de wereld rond. Beginnen doen we al op 15 oktober in Waterloo (Verenigde Staten). Nys was eerder al kritisch over die vele internationale verplaatsingen en blijft bij zijn standpunt.

"Ik vind dat de Wereldbeker te veel impact heeft op de kalender. Je reist van het Frankrijk naar Dublin, naar Benidorm... Hoe kun jij de dag voordien dan nog een cross rijden? Ik ben voor een internationale kalender, maar niet elke week", aldus Sven Nys.

Achtergrond
  • Photo Tim van Wichelen/Cor Vos © 2021