Interessante wielerstatistiek: Nairo Quintana is de koning van de solo's!

Geen enkele actieve profrenner ter wereld doet beter dan Nairo Quintana wat betreft het succesvol afronden van een solo.

La Vuelta 2019 stage-2

In je ééntje naar de zege knallen is dé mooiste manier om je overmacht te etaleren. Vraag dat maar aan Nairo Quintana. Het twitteraccount Cycling Statistics vogelde uit dat de Colombiaanse klimmer maar liefst in 96,6% van zijn overwinningen solo de finish bereikte!

Quintana boekte gedurende zijn carrière in totaal 51 profzeges. 29 van die overwinningen zijn ritzeges en zeges in ééndagskoersen (de rest zijn eindzeges en tijdritoverwinngen). Van die 29 zeges won hij er 28 na een solo.

De derde rit in de Ronde van Romandië 2016, is de enige keer dat Quintana niet met een solo won. In een sprint à deux werd hij toen aanvankelijk geklopt door Ilnur Zakarin, maar omdat de Rus van zijn lijn afweek, werd Quintana aangeduid als winnaar.

Top vijf

In de top vijf zijn enkel klimmers terug te vinden, wat niet onlogisch is aangezien het peloton bergop steevast aan flarden gereden wordt en er dus zelden gesprint wordt. Simon Yates staat op plek twee. Hij won 21 van zijn 26 zeges met een solo. Richard Carapaz en Chris Froome staan op de plekken drie en vier. Remco Evenepoel won 66,7% van zijn koersen met een solo, goed voor een vijfde plek.

Knappe statistiek dus, maar voorlopig staat Quintana wel nog steeds aan de kant. Tijdens de Tour van vorig jaar werden er zijn bloed sporen van de verboden pijnstiller Tramadol gevonden. Arkéa-Samsic zette hem op straat en één jaar later is er nog steeds geen team dat de voormalige Giro en Vuelta-winnaar onderdak wil bieden.

Tot op vandaag blijft Quintana wel trainen. Hij vertoeft regelmatig in Andorra en gaf al meermaals aan dat hij absoluut wil terugkeren in het peloton. Benieuwd of we ooit nog zijn oude flitsen te zien krijgen!