Jasper Stuyven is allereerste Europese kampioen gravel, Lorena Wiebes pakt goud bij de vrouwen

Jasper Stuyven soleerde in zijn thuisregio naar de Europese titel in het gravelen. Lorena Wiebes is Europees kampioene bij de vrouwen.

Renewi Tour stage-3

Zondag vormden de Brabantse Wouden het decor van het allereerste EK gravel. De wedstrijd geldt ook als BK én onderdeel van de Gravel World Series, waardoor ook niet-Europeanen mochten deelnemen. De mannen moesten 159 kilometer afleggen, in lussen. De totale afstand bij de vrouwen bedroeg 131 kilometer.

Op zo'n 60 kilometer van de aankomst versnelde Alex Colman uit een elitegezelschap met 12 mannen. Jasper Stuyven reed lek, maar kon even later (met een achterwiel van opgever Thibau Nys) terug de aansluiting maken met de 11 achtervolgers. Greg Van Avermaet werd eveneens genekt door een lekke band. Thibau Nys kwam ten val en gaf op.

Op 30 kilometer van de aankomst schudde wereldkampioen Gianni Vermeersch aan de boom. Tim Merlier en Florian Vermeersch schoven mee, op zoek naar de eenzame koploper. Het was echter een ontketende Stuyven die op en over Colman ging.

Stuyven reed in zijn achtertuin het grind uit de weg en had op 20 kilometer van de finish al een voorsprong van 40 seconden verzameld. De voormalige winnaar van Milaan San Remo hield zijn solo vol tot aan de finish en kroonde zich zo tot allereerste Europese én Belgische kampioen. Het is zijn eerste zege van het seizoen.

Het volledige podium wordt overigens bezet door Belgen, want Tim Merlier bolde binnen op 1'21" en veroverde zilver. Gravelspecialist Paul Voss pakt het brons.

Vrouwen

Bij de vrouwen won gravelspecialiste Tiffany Cromwell de wedstrijd, maar niet het EK, vermits ze de Australische nationaliteit bezit. De allereerste Europese kampioene gravel is Lorena Wiebes, die op plek twee strandde.

Het zilver is voor Fem van Empel. De Italiaanse Elena Cecchini moet tevreden zijn met brons. Marthe Truyen is eerste Belgische op een 9e plek en veroverde de Belgische titel.

Nieuws
  • Photo: Tim van Wichelen/Cor Vos © 2023