Franse topsprinter Nacer Bouhanni (33) zet punt achter carrière: 'Veel ups en downs'

Na twee pechseizoenen heeft Nacer Bouhanni beslist om een punt achter zijn rijkgevulde wielercarrière te zetten.

Heistse Pijl 2023

Na Peter Sagan, Annemiek van Vleuten en Greg Van Avermaet, hangt ook Nacer Bouhanni zijn fiets aan de wilgen. Dat maakte de Franse sprinter zelf bekend via Instagram. Bouhanni brak vorig jaar in de Ronde van Turkije zijn nek na een aanrijding met een overstekende toeschouwer en bereikte na een lange revalidatie nooit meer zijn oude niveau.

"Beste vrienden, geliefden, supporters, hierbij kondig ik mijn wielerafscheid aan", begon hij. "Ik heb een aantal maanden goed nagedacht over deze beslissing. Ik begon op 6-jarige leeftijd met fietsen, het werd al snel een grote passie."

"Ik boekte in totaal 70 overwinningen en kende veel ups en downs, mooie en minder mooie momenten, vreugde en teleurstellingen, maar ik onthoud alleen het beste. Na mijn ernstig ongeval van vorig jaar, gevolgd door een zeer lange revalidatie, was ik een schaduw van mezelf geworden."

"Ik heb met lichaam en ziel gevochten om mijn oude niveau terug te vinden. Tevergeefs. Het leven heeft er anders over beslist. Ik dank u uit de grond van mijn hart voor jullie liefde en steun. IK focus me nu op enkele mooie projecten die ook spannend zijn."

Palmares

Bouhanni boekte in totaal maar liefst 70 profoverwinningen. Zijn grootste triomfen zijn drie ritzege in de Vuelta, drie ritzeges en de puntentrui in de Giro, drie ritten in Parijs-Nice en drie ritten in de Dauphiné. De snelle Fransman werd in 2010 prof bij FDJ, tekende in 2015 bij Cofidis en sloot zijn carrière af bij Arkéa-Samsic.

Bouhanni won in 2014 3 ritten in de Giro en het puntenklassement. Photo Claudio Minardi/Cor Vos © 2014

Explosief karakter

Ondanks zijn kwaliteiten als sprinter, kwam Bouhanni vaak ook negatief in de belangstelling vanwege zijn explosief karakter. Zo reed hij vaak een onregelmatige sprint en deelde hij af en toe een kwak uit aan een concurrent. Hij was dan ook allesbehalve een geliefd renner in het peloton.

Ook naast de fiets kwam Bouhanni door zijn explosieve karakter wel eens in de problemen. Zo miste hij in 2016 de Tour, omdat hij een week voor de start zijn hand verwondde bij een vechtpartij in een hotel.

Bouhanni is van Algerijnse afkomst en deed in zijn jeugd aan boksen. Zijn jongere broer Rayane was eveneens profrenner en beëindigde zijn carrière in 2017.

Nieuws
  • Photo: Tim van Wichelen/Cor Vos © 2023