De geweldige loopbaan van Greg Van Avermaet zit erop: 'Veel meer gewonnen dan ik had durven dromen'

Greg Van Avermaet reed afgelopen zondag de laatste koers uit zijn loopbaan. Een rijke carrière met in totaal 42 overwinningen.

Paris - Tours 2023

Op zijn erelijst prijken onder meer een zege in Parijs-Roubaix, twee ritoverwinningen in de Tour de France en natuurlijk de olympische wegwedstrijd. Ook was hij één keer de beste in Parijs-Tours. In de Franse koers sloot hij zijn loopbaan af, maar met een 58ste plaats kwam hij niet in het stuk voor.

"Het was een heel lastige koers vandaag. Spijtig genoeg viel ik weer plat op een heel slecht moment", legde hij na afloop uit aan Sporza. "Dat was ook niet voor het eerst in deze koers. Het was al de derde keer op evenveel deelnames. Die pech trekt natuurlijk een streep door een eventueel goed resultaat."

Met tien onverharde stroken is de Franse semiklassieker een heel andere koers dan in het verleden, waar het meer voor de sprinters was. "Misschien moeten ze dat toch maar eens herbekijken", is Van Avermaet van mening. "De helft van het peloton heeft immers aan de kant gestaan. Dat is toch wel wat van het goede te veel."

Het resultaat in Frankrijk heeft natuurlijk geen enkele invloed meer op zijn carrière. "Ik ben tevreden met wat ik eruit gehaald heb. Ik heb al die tijd meer gewonnen dan ik had durven dromen. Ik kijk met veel plezier terug op die zeventien jaar. Ik ben heel trots op wat ik heb neergezet."

Achtergrond
  • Photo: Jan de Meuleneir/PN/Cor Vos © 2023