Mathieu van der Poel laat mountainbiken links liggen en focust zich vol op Tour en wegwedstrijd Spelen: 'De meest logische beslissing'

Mathieu van der Poel heeft duidelijkheid gegeven over zijn programma voor komende zomer: hij rijdt de Tour de France en de olympische wegwedstrijd. Hij laat het mountainbiken links liggen. 

Poel

De mountainbike heeft wel degelijk door zijn hoofd gespeeld, maar uiteindelijk gaat hij vol voor de weg. "Het zorgde voor een moeilijke puzzel. Enkel de wegrit? Alleen mountainbiken? Of beide? Al dan niet in combinatie met de Tour de France, die ik persoonlijk beschouw als de best mogelijke voorbereiding op de Spelen."

Van der Poel spreekt van de meest logische keuze om voor de weg te gaan. "Mijn eerste seizoenshelft was best lang. Eerst het veldritseizoen. Na een korte break hervatte ik de trainingen in functie van het voorjaar en die campagne trok ik door tot en met Luik-Bastenaken-Luik. Als ik nu vol wil focussen op het mountainbiken en perfect voorbereid zijn, moet ik volgend weekend al van start in Nove Mesto, de Tsjechische manche van de Wereldbeker MTB", valt te lezen in een statement van zijn ploeg Alpecin-Deceuninck

Los Angeles 2028

"Dus heb ik in overleg met de ploeg gekozen voor een iets langere rustperiode, waarna ik zonder tijdsdruk kan opbouwen naar de Ronde van Frankrijk en de Olympische wegrit. En het mountainbiken? Wie weet wat er nog kan in 2028 in Los Angeles? Dat is nog lang, maar ik zal dan in een andere fase van mijn carrière zitten. Misschien kan ik dan een keer alles op dat mountainbiken zetten. Dit jaar is de combinatie gewoon te moeilijk."

Dat hij wereldkampioen op de weg is, heeft ook een rol gespeeld. "Als wereldkampioen rijd ik graag zoveel mogelijk in dat shirt. Dus mis ik liever ook de Tour de France niet. En die is vorig jaar een goede voorbereiding gebleken, toen richting het WK."

Training hervat

"In de Tour hoop ik opnieuw ploegmaat Jasper Philipsen bij te staan in zijn jacht op ritzeges en een eventuele groene trui. En het doel is om dit jaar ook zelf een etappe te winnen. Vorig jaar werd ik ziek toen zich een aantal ritten aandienden waarin ik kansen had. Hopelijk blijf ik daar in deze editie van gespaard."

Nieuws
  • Cor Vos