📸 Mathieu van der Poel 'Kudokoning' van het peloton: deze prestaties van profs kregen de meeste kudos op Strava

Ook als het om kudos op Strava gaat, is Mathieu van der Poel de wereldkampioen. Maar ook Pogacar, Van Aert en Annemiek van Vleuten scoren!

Super 8 Classic 2023

Wij amateurs voegen vaak een leuk fotootje toe of bedenken een creatieve titel voor de rit om op Strava wat kudos binnen te slepen. Voor de profs is dat een ander verhaal, ook zonder die fratsen slepen ze dankzij hun vele volgers sowieso wel honderden duimpjes binnen.

Maar we verzamelde er de meeste? Het zal de profs waarschijnlijk een rotzorg zijn - als ze zich op Strava al ergens druk om maken, dan zullen het eerder de kommetjes zijn. Maar je kunt er natuurlijk wel in bepaalde mate de populariteit van renners aan afmeten.

En dus zocht het twitteraccount van Velofacts uit welke prestaties van wielerprofs op de meeste kudos konden rekenen, aller tijden. Dat was een monnikenwerk en ze zeggen ook dat het te moeilijk is om echt álles te checken, maar je krijgt toch een goed beeld.

Grote Drie op Strava: Van der Poel, Van Aert en Pogacar

Niet geheel verrassend zijn het de grote namen in deze generatie - vroeger was er natuurlijk geen Strava en de afgelopen jaren gebruiken steeds meer mensen het, dus ook meer potentiele kudogevers - die bovenaan het lijstje prijken.

Mathieu van der Poel is de Kudokoning met iets meer dan 80.000 duimpjes voor zijn zege in de Ronde van Vlaanderen van 2022. Z'n WK-titel van dit jaar had waarschijnlijk op nog wel meer kudos kunnen rekenen, maar Van der Poel koos ervoor om dit seizoen niets meer op Strava te zetten.

Tadej Pogacar doet dat nog wel en zijn vervolmaking van de hattrick in de Ronde van Lombardije kwam meteen op nummer twee binnen in de kudolijst: 73.000 duimpjes. Ook Van Aert is veelvuldig terug te vinden in de top 10. De Belg zet dan ook al zijn activiteiten op het sociale fietsmedium, terwijl Pogacar een selectie maakt.

Vrouwen en opvallende kudotoppers

Van der Poel is dus de Kudokoning, maar Annemiek van Vleuten is de Kudokoningin. Als je op het linkje in de tweet klikt, kom je in een Google-docje waarin meer dan 1000 activiteiten zijn opgenomen. Na een hele hoop Van der Poels, Van Aerts, Pogacars, Evenepoels en andere mannelijke profs is zij op plek 103 de eerste vrouw.

Ze kreeg meer dan 14.000 duimpjes voor haar overwinning in de tweede etappe van de Giro Donne van dit jaar. Na nog wat prestaties van Van Vleuten is Demi Vollering de tweede vrouw. De 8.000 duimpjes kreeg ze afgelopen zomer voor haar zege op de Tourmalet in de Tour de France Femmes.

Andere opvallende prestaties die de lijst haalden: de Vuelta-eindzege van Sepp Kuss, de etappe-overwinning van Robert Gesink in de Vuelta van 2016, de ritwinst van Lars Boom in de Tour van 2014 (kasseienrit) en Alex Dowsett z'n ritwinst in de Giro van 2020.

P.S. Het is goed om in ogenschouw te nemen dat een hoop profwielrenners niet op Strava zitten. Mannen als Vingegaard, Roglic of bijvoorbeeld ook Dumoulin vroeger laten de kudos en kommetjes voor wat ze zijn...

Pelotonpraat
  • Photo: Jan de Meuleneir/PN/Cor Vos © 2023