Interne concurrentie voor Dylan Groenewegen? 'Caleb Ewan naar Jayco-AlUla'

Is Dylan Groenewegen niet langer de onbetwiste sprinter bij Jayco-AlUla? Hij lijkt in 2024 te moeten gaan concurreren met Caleb Ewan.

Gooikse Pijl 2023

Dat Caleb Ewan gaat vertrekken bij Lotto-Dstny mag geen verrassing heten, maar zijn ploeg van bestemming is dat toch wel een beetje. Volgens Gazzetta dello Sport-journalist Ciro Scognamiglio tekent hij namelijk een contract bij Jayco-AlUla, dat in onze landgenoot Dylan Groenewegen natuurlijk al een topsprinter binnen de rangen heeft.

Matig seizoen

Ewan beleefde een matig seizoen waarin hij vooral in de Tour overhoop lag met zijn ploeg. De Australiër stapte af in de dertiende etappe naar de Grand Colombier en kreeg het daarna zwaar te verduren van Lotto-Dstny-CEO Stephane Heulot, die daar (veel) later excuses voor aanbood.

Na de Tour kwam Ewan nog slechts drie keer in actie voor zijn Belgische ploeg, waarbij er drie keer een DNF achter z'n naam verscheen. Hij heeft nog een contract voor 2024 bij Lotto-Dstny, maar bij die ploeg richten ze al hun pijlen op supertalent Arnaud De Lie.

Bevestiging Lotto

Ewan reed vijf seizoenen bij Lotto-Dstny, waarin hij onder andere vijf etappes in de Tour de France won en ook een paar keer goed voor de dag kwam in Milaan-Sanremo.

In een persbericht bevestigt Lotto-Dstny het vertrek bij die ploeg vanochtend. "Caleb Ewan rijdt in 2024 niet voor Lotto Dstny. Beide partijen kwamen tot een overeenstemming om het lopende contract te beëindigen."

Heulot reageert in het persbericht ook op het vertrek van zijn sprintkopman van de afgelopen vijf seizoenen. "We zijn blij dat Caleb zijn carrière elders kan voortzetten. Caleb heeft veel gewonnen voor het team en daar zijn we hem enorm dankbaar voor, en net als in een relatie of huwelijk heb je samen goede en slechte dagen. 2023 was een moeilijk jaar. We weten allemaal dat Caleb veel talent heeft, maar de voorbije maanden kwam dat er niet uit in onze ploeg en dan is het beter om uit elkaar te gaan

De overgang naar Jayco-AlUla zou ergens wel logisch zijnomdat het natuurlijk een Australische ploeg betreft en Ewan voor zijn Lotto-tijd ook al bij de naamvoorgangers van de ploeg reed (Mitchelton-Scott, Orica-Greenedge en Orica-Scott). In die tijd pakte hij ook al etappes in de Giro en Vuelta en wist hij de CyClassics Hamburg te winnen.

Nieuws
  • Photo: Jan de Meuleneir/PN/Cor Vos © 2023