Evenepoel over afgelopen seizoen: 'Na de Giro heb ik nooit 100 procent voorbereiding op wedstrijden gehad'

Remco Evenepoel won gisteren de Kristallen Fiets voor beste Belgische renner, maar was kritisch op zichzelf en zijn omgeving.

Crystal Bicycle 2023

Wereldkampioen tijdrijden, winst in Luik-Bastenaken-Luik, etappezeges in Giro en Vuelta, het bergklassement in de Vuelta... Een seizoen waarop bijna iedere wielrenner glunderend zou terugblikken. Zoniet Remco Evenepoel. De kleine Belg is niet helemaal tevreden.

Storm

Dat zei hij op het gala waarbij hij de Kristallen Fiets kreeg uitgereikt, de prijs die de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws begin jaren '90 in het leven riep voor de beste Belgische wielrenner van het jaar. Bij Sporza laat hij weten dat het na zijn corona-opgave in de Giro eigenlijk nooit meer écht liep zoals hij wilde.

"Ik ken mezelf: ik heb een 100 procent voorbereiding nodig. Die heb ik na de Giro nooit gehad. Er is altijd een storm geweest rondom mij en de ploeg. Die storm is nooit gaan liggen. Dat heeft ervoor gezorgd dat er vaak frustraties en een beetje botsingen zijn geweest de afgelopen periode. Met het oog op volgend jaar mag de hele buitenwereld dit weten."

Ambetante periode

Hierbij doelt hij natuurlijk op de vele geruchten over zijn toekomst, het relletje met zijn vader die zei dat de omkadering bij Soudal Quick-Step niet in orde was en tot slot natuurlijk de fusiegeruchten.

Dat laatste gooide een rustige voorbereiding op de Ronde van Lombardije overhoop. "Ik dacht me drie weken rustig voor te bereiden op Lombardije, maar dat was helemaal niet zo. Het was zeker niet optimaal. Die geruchten zullen niet zomaar tevoorschijn gekomen zijn, er zal wel iets van waar geweest zijn. Maar voor mij was het moeilijk om er iets over te zeggen, want ik wist van niets."

Tekst gaat verder onder de advertentie

Eind goed, al goed

Voor Evenepoel was het niet leuk om mee te maken. "Het was een ambetante periode. Je fietst met de trui van Soudal Quick-Step, maar je weet niet of je die trui volgend jaar ook nog aanhebt. Maar, eind goed, al goed."

En dus blikt Evenepoel ook nog even vooruit op komend seizoen, waarin hij alles op de Tour zet. "Alles op de maand juli. Etappewinst zou geweldig zijn. En dan wil ik zien hoelang ik de twee koningen van de Tour, Vingegaard en Pogacar, kan volgen. Dan zien we wel waar het schip strandt in Nice."

Achtergrond
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2023