Remco Evenepoel doet beroep op België: 'De druk was bijna ondraaglijk, moeten periodes komen dat het niet om mij draait'

Remco Evenepoel bekende dat hij het moeilijk heeft met hoe in België alles om hem draait en doet een beroep op pers en publiek.

Crystal Bicycle 2023

Remco Evenepoel werd op het gala van de Kristallen Fiets gekroond tot meest succesvolle Belgische renners van het afgelopen seizoen. Een mooie beloning voor een bewogen seizoen, waarin hij wereldkampioen tijdrijden werd en etappes pakte in Giro en Vuelta.

Onrust en druk

Maar het was bovenal dus mentaal een belastend seizoen. En Evenepoel wil het liefst dat dat anders wordt, dat zal hem ook tot betere prestaties brengen, denkt hij.

Hij vertelt dat de druk die in België op hem wordt gelegd hem nu bijna te veel werd, zeker in combinatie met de roerige periode rondom zijn toekomst (de INEOS-geruchten) en de fusiegeruchten.

"Ik heb heel moeilijke momenten gehad dit jaar. Gelukkig heb ik een sterke vrouw naast mij. Zonder haar (echtgenote Oumi, red.) had ik mijn fiets misschien al voor het einde van het seizoen aan de kant gezet", zegt hij tegen Het Nieuwsblad.

Vooral de laatste weken was het zwaar. "Ik kreeg van overal telefoons en berichten. Met vragen waar ik zelf het antwoord niet op kende. Het leek alsof ik van alles wist, maar dat was niet zo. Dat zorgde voor onrust. Ik las dat ik aan tafel had gezeten met Jumbo, maar dat klopt niet. Ik heb alleen een uitleg gekregen over wat eventueel het plan kon zijn. Dat maakte allemaal dat de druk bijna ondraaglijk was."

Tekst gaat verder onder de advertentie

Oproep aan België

En daarom doet Evenepoel voor 2024 een oproep aan België. Het moet anders. "Er moeten echt periodes komen dat het niet om mij draait. Dat ik geen berichten krijg die ik niet wil krijgen. Wat iedereen wil en wat ik zelf ook wil, tweehonderd procent in vorm aan de Tour staan, kan alleen als we die dingen beter gaan doen."

Overigens zal Evenepoel op sportief gebied de boel ook wat anders gaan indelen, zo vertelt hij. "Ik heb geleerd dat ik mijn seizoen niet moet overloaden. Ik moet de koersen beter groeperen. Niet meer van hier naar daar, wat dit seizoen soms overdreven was."

Hij duidt dat met een voorbeeld uit de praktijk, nadat hij uit de Giro verdween met een coronabesmetting. "Voor mij was het bijvoorbeeld fout om meteen te starten in de Ronde van Zwitserland. Dat was niet de juiste voorbereiding op de rest van de zomer."

Achtergrond
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2023